Зехтинът е светло, зеленикаво-жълто масло, добивано от маслини и използвано по Средиземноморието в продължение на векове. Той се извлича от маслините чрез различни методи. Най-често използваният сред тях е процес, наречен студено пресоване. Други похвати за екстракция включват употребата на химикали и разтворители, които извличат по-голямата част от маслото, но оставят на самата маслина непокътната.
За да бъде етикетиран даден зехтин като "върджин" или "екстра върджин", не бива да се използват никакви химикали или алтернативни методи в процеса на екстракция. "Върджин" зехтин се извлича чрез процес на пресоване, при който маслото е буквално изстискано от маслината. Причината за специалното етикетиране произлиза от факта, че при химическото извличане на маслото се унищожават много от антиоксидантите и другите мощни хранителни вещества в зехтина.
Истинският "екстра върджин" зехтин съдържа изобилие от антиоксиданти, витамини и минерали. Той се използва от векове, заради своите противовъзпалителни свойства. Тъй като е получен директно от плодовете на растението, той също помага и на храносмилането. Колкото повече се обработва, толкова по-малко хранителни и полезни вещества остават в него.
Маслините имат изключително големи количества мононенаситени мазнини (MUFAs), които се считат за добри и са един от основните плюсове на средиземноморската диета. Мононенаситените мазнини поддържат доброто здраве на сърцето, помагат за намаляване нивата на холестерола и стабилизиране на кръвната захар чрез контролиране нивата на инсулина в кръвта.
Маслините са с високо съдържание на калории, затова много лекари препоръчват използването им в умерени количества. При готвене зехтинът добавя приятен вкус, без да прави храните прекалено мазни. Той се разгражда лесно и може да подобри цялостната текстура на тестените изделия. За разлика от другите масла, студено пресованият зехтин не губи своите полезни свойства при загряване..
Зехтинът има универсално приложение и може да се използва не само за готвене. Маслото съдържа полифеноли, които действат активно като противовъзпалителни агенти и извеждат токсините от тялото. Полифенолите имат ключово значение за здравето на костите и храносмилателната система.
Зехтинът може да се използва като средство за локално третиране на кожата. Съдържа се в много гримове, лосиони и козметични продукти, и се абсорбира лесно от кожата. Също така е много подходящ и за масажи. Хранителните вещества се просмукват директно в кожата, като я овлажняват и подхранват. За разлика от други, по-тежки масла, зехтинът не оставя усещане за омазняване. Неговите "омекотители" пазят кожата и тя остава гладка и еластична.
Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!
14 | 0 |