Сладки и оранжеви, а и предпазват от излишните килограми

Сладки, оранжеви и полезни

Сладки и оранжеви, а и предпазват от излишните килограми

Известна е поговорката, че ябълка на ден държи доктора настрана. Данните от канадско изследване показват, че от мандарините може да има още по-голяма полза за здравето и че те
спокойно могат да бъдат наричани суперплод.

 

Специалисти от университета на провинция Западна Онтарио са установили, че мандарините предпазват от сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и диабет тип 2.

 

Плодът съдържа флавоноид - растителен пигмент, известен като нобилетин. Той е 10 пъти по-мощен от подобен флавоноид, богат източник на който са грейпфрутите.

 

За целите на изследването специалистите са подложили две групи мишки на Западна диета с богато съдържание на мазнини и прости захари. Гризачите от първата група наддали на тегло и проявили признаци на метаболитен синдром - повишени холестерол и триглицериди /мазнини в кръвта/, инсулин и глюкоза.

 

При тях било наблюдавано и затлъстяване на черния дроб. Всички тези показатели са рисков фактор за диабет и сърдечносъдови заболявания.

 

Към храната на мишките от втората група бил добавен нобилетин. Гризачите останали с нормално тегло и при тях не било отчетено повишение на холестерола, триглицеридите, инсулина или глюкозата.

 

"Нобилетинът предпази мишките от затлъстяване, както и от атеросклероза - отлагане на плаки по стените на артериите, което може да доведе до инфаркт или инсулт", обяснява д-р Мъри Хъф от изследователския екип.

 

Не за първи път д-р Хъф и колегите му откриват потенциална здравна златна мина на бакалския рафт. Преди две години специалистите установяват, че вещество в грейпфрутите, известно като нарингенин, осигурява защита срещу затлъстяване.

 

"Интересното обаче е, че нобилетинът в мандарините има 10 пъти по-мощен защитен ефект от нарингенина в грейпфрутите", казва д-р Хъф, а ние научихме от БТА.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay