Дневникът на една жена в развод: Решението

Епизод 2 в рубриката на Jenite.bg, посветена на една лична история

Дневникът на една жена в развод: Решението

Епизод 1: Представяне

Епизод 2: Решението

Нали не мислите, че човек решава да се разведе след 7 годишен брак току-така? Да не говорим, че моят съпруг е идеален – мълчалив, с добра работа, носи всичките си пари у дома и, както казва баба - не пие, не бие и не ходи по жени. Какъв ми е проблемът тогава? Към горния списък прибавяме и Не ме обича.

Проблемът не се корени в онзи път, когато го хванах в крачка с приятна девойка. Не. Проблемът е, че ние винаги сме живели в различни светове. И въпросната девойка донесе добра доза отрезвяване и за двама ни.

Разбирате ли, масово семействата живеят в Матрицата – приятна двойка, възпитани деца, къща, куче/котка/рибки, работа, у дома, телевизор, 1 час разменени фрази около децата и гръб в гръб на спалнята. Почивки с други семейни приятели, които поддържат същото клише. Вечер разделението мъже – жени е пълно. Едните се събират на чашка, другите – клюкарят за общи приятели и смучат мента със сметана. Мъжете гледат футбол, а жените въздишат по последния нашумял еротичен роман, с тайната надежда някой да се сети поне да разнообрази секса (когато изобщо го има).

Само докато го пиша и ме полазват тръпки. Но да напуснеш тази схема никак не е лесно. Всички "щастливо женени" всячески се опитват да те натикат обратно в кюпа, защото... "Абе ти какво очакваш? Я се огледай – имаш перфектното семейство". Да, онова, в което съм съпруга, домакиня и майка по БДС. Само не са ми сложили бандероли и отличителни знаци.

Семейство, в което получавам цветя по празници, ресторант по празници, секс по празници. Мога да наредя идната година по календара, само като гледам почивните дни. Знам кога ще отидем на почивка, кога ще отделим 4 дни за родителите му, други 4 дни за моите родители, кои други роднини ще срещнем по време на престоя си на едното или другото място... Знам и кога ще поканя гости. Никаква спонтанност. Никакви изненади. Никакви емоции.

По някое време установяваш (гледайки филм, в който има романтичен диалог), че живееш с ехото: "Обичам те!" "И аз"; "Хубав ден и целувки" "И на теб"; "Липсваш ми" "И ти на мен".
Някои казват на това "рутина". Аз го наричам безхаберие.

Не обобщавам. Убедена съм, че има семейства, които живеят по друг начин. Виждала съм такива. Да, повечето са с втори бракове, но фактът, че ги има, показва, че взаимността и вниманието към партньора не са имагинерни величини.

Към момента смятам, че битовизмите и стандартното кръгово ежедневие не са единствените виновници за раздялата. Има един критичен момент и той е: "Да, ако сега направя това по този начин, ще обърна посоката на движение. Но не искам". Неизбежното идва тогава, когато повече не намираш смисъл да говориш, да търсиш решения и да изслушваш отсрещната страна.

При нас нещата се случиха лесно. Класически скандал, породен от родителски мнения, прераснал в размяна на реплики по повод чувствата ни един към друг. Класификация на термините уважение, достатъчно внимание и любов от две различни гледни точки и в края:

- Искаш ли да не се мъчим повече?
- Не съм съгласен, но ти явно си го решила.
- Не съм го решила, но току-що всъщност го реших.
- Добре. Аз влизам да се къпя.

След последната реплика бях вкаменена. Чувствителната ми женска душа бе очаквала поне репликата: "Недей, ти си жената на живота ми".

Реалността обаче плъзна длетото си по тялото ми, заби го на две-три места в областта на сърцето и го остави до краката ми, за да продължа сама, ако имам сили. Вярно е, че отдавна бях приела факта, че съм необичана. Но чак пък толкова...

Аз ли? Не плача. Просто режа лук. Отвътре ми е празно и много, много леко. За пореден път взех решение вместо него. За последен път взех решение вместо него.

Така започна раздялата, която продължи 6 месеца.

Ще ви разказвам различните епизоди от историята си в "Дневникът на една жена в развод". Всяка сряда само в Jenite.bg!

Ако искате да следите отблизо новата ни рубрика, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

274 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



61 Не е посочен
Този коментар е маркиран като неуместен.
60
Не е посочен 11.04.2013|05:51
Като чета и написаното ,и коментарите си мисля колко сме глупави жените.Авторката,в момент на яд и бяс(абсолютно нормално за всяка жена) изръсва някаква глупост за развод с идеята,че така ще стресне мъжа си.Той пък от своя страна,с типичната си мъжка незаинтересованост,в следствие на дългогодишен опит,че жените често си говорим глупости,не обръща внимание.И какво се получава-развод на инат.Да си покажат кой е по-голям мъж.И как така реши ,че не те обича?А кой ти направи двете деца?Може да е охладнял.Но ти как поддържаше любовта му?Или така на готово да си идват емоции и разнообразие,някой друг да ни ги измисля.И ако приемем факта,веднъж си се провалила в брака,защо втори път да успееш?Я ходи си прибери мъжа,усеща се че още го обичаш,просто си с наранена гордост,това се преживява.Вярвай ми,следващият ще е още по-лош!
59 Не е посочен
Този коментар е маркиран като неуместен.
58
Не е посочен 19.02.2013|18:12
Чета и се чудя как е възможно да се коментира темата "по принцип"?! Аз съм на 33 с едно дете и в развод. Взаимоотношенията между двама човека са уникални и е глупаво да се обобщават! Да се бориш за семейството си? Щом си стигнал до идеята за развод и човека до теб я намира за приемлива... е твърде късно. Твърдо съм убедена, че ако родителите са щастливи и в хармония със себе си разделени, ще дадат повече на детето си, отколкото ако то расте в среда на студенина, престорена близост, фалшиви отношения или още по-лошо - на скандали. То ще страда или още по-лошо- ще приеме тези взаимоотношения за нормални... Според мен проблемът не е в рутината, а в различните представи за ежедневието. За много хора едно е абсолютен кеф, а за други същото е повече от неприемливо. Съветът ми е: поливайте си градинката редовно и ако усетите отдалечаване на пътищата - вземете мерки! Защото може една сутрин да се събудите и да осъзнаете, че това повече не е вашият живот!
57
Не е посочен 05.02.2013|16:31
Има една притча- Влюбеността разговаря с Любовта и се възхищава как Любовта съумява да прощава всичко. Любовта и казва, че има едно нещо, което дори и тя не може да прости - Безразличието! Да си НЕ обичан не е поражение, не можем да виним човека, че не ни обича. Единственото, което не мога да разбера, защо винаги ТИ, АЗ или която и да е друга жена трябва да взема подобни решения, защо мъжете не правят такива избори- стоят си нещастни с нас, но не могат да поемат отговорността за една раздяла! Сякаш им е по- лесно да обвиняват нас- "Тя го реши"..."Тя си тръгна" ...А не осъзнават, че именно тяхното Не обичане и безразличие са ни принудили...
56
Не е посочен 30.01.2013|13:58
Да, всяка раздяла е тежка и мъчителна
55
Не е посочен 30.01.2013|13:57
В някои бракове дори спират да си казват "Обичам те", "Хубав ден", "Липсваш ми"
54
Не е посочен 24.01.2013|19:06
След такова нещо все едно животът свършва,но все пак човек трябва да е силен.
53
Не е посочен 24.01.2013|18:45
това винаги е много тъжно
52
Не е посочен 24.01.2013|17:17
Винаги трябва да се мисли първо и за децата,ако разбира се има такива ,тогава да се взимат решения.
51
Не е посочен 24.01.2013|17:09
развод е гадно нещо, особено ако имате деца
50
Не е посочен 24.01.2013|16:36
стига сте препоръчвали на женичкиите да се развеждат
49
Не е посочен 24.01.2013|14:35
Който претендира че е щастлив и го показва пред всички,значи дълбоко в себе си таи това че е много нещастен но няма как да го признае и на себе си защото е с голямо самочувствие.
48
Не е посочен 24.01.2013|13:02
Ако се стигне до развод дам,най-трудно е решението,дори д ане говорим за развод, дори да е просто това да скъсаме с дъглогодишното си гадже,все пак всички имаме право на щастие!
47
Не е посочен 24.01.2013|12:50
Много съмнения, няма как да е лесно решение! Все пак трябва да си зададем въпроса дали сме щастливи!
46
Не е посочен 24.01.2013|11:53
Всяка жена изживява проблемите в семейството си различно. Някоя взема решението за развод, друга решава да работи за решаването на проблемите.
45
Не е посочен 24.01.2013|10:21
На никого да не се случва подобна съдба.
44
Не е посочен 23.01.2013|19:39
Трябва да сме на сто и един процента сигурни че връзката ни няма бъдеще за да се направи такава крачка.
43
Не е посочен 23.01.2013|18:25
Преди да вземеш решението да се разведеш,трябва да се убедиш,че си дал всичко от себе си,за да спасиш този брак.Не използвайте развода за бягство от проблемите
42
Не е посочен 23.01.2013|18:25
Лошо е като ти дойде подобно нещо на главата.
41
Не е посочен 23.01.2013|16:15
Това е основателна причина да осъзнаете,че имате нужда да полагате усилия и грижи за брака си,а не за развод.Разводът е твърде лесен начин за справяне с проблема.
40
Не е посочен 23.01.2013|16:09
почти винаги им аизход
39
Не е посочен 23.01.2013|16:09
кой ги чете тези неща?
38
Не е посочен 23.01.2013|15:28
трудно се взимат подобни решения , ама като няма друг изход
37
Не е посочен 23.01.2013|14:36
такива истории те замислят за живота , който водиш или поне мен ме замисли . замисли ме затова , че имам сериозна връзка от 2 години ,от 1 живеем заедно , а повечето неща се появиха твърде рано . това като да кривнеш от рутината се е стигало до страхотни скандали и проблеми . а рутината все повече и повече я има . особено напоследък , когато и двамата започнахме едновременно работа . и се питам щом от сега е така , то после за къде сме .... така , че аз я разбирам тази жена , донякъде . и разбирам , че много хора искат рутина и не желаят емоции , което е много тъжно
36
Не е посочен 23.01.2013|14:30
Според мен по-лошото е не са да се налага да се развеждащ, а че вече и двамата не изпитвате обич един към друг.
35
Не е посочен 23.01.2013|14:18
И какво иска мацката, освен рутината? Ако това е безхаберие, кое е "хаберието"???!!!
34
Не е посочен 23.01.2013|14:08
Охх, как не ми се чете такива тегави истории.
33
Не е посочен 23.01.2013|14:05
Сигурно много трудно се взима такова решение! Дано да не ми се налага!
32
Не е посочен 23.01.2013|13:41
За мен този мъж не е заслужавал вниманието на тази жена.
31
Не е посочен 23.01.2013|13:37
Е, това са подробности. В един брак, май няма как да ги няма тия леки криввания от пътя.
30
Не е посочен 23.01.2013|13:36
То винаги ще има някаква вероятност нещо да ти се случи - дали ще е лошо или хубаво, няма значение. Не можеш да живееш предпазен от всичко! В крайна сметка за мен лично е много по-жалко да остарееш сам, като куче.
29
Не е посочен 23.01.2013|13:34
Да, но не и по-добре да живееш сам, като куче и да не споделяш живота и щастието си с някого. За мен в случая, за предпочитане е рутината. Макар и да съм всичко друго, но не и моногамен човек. Защото колкото и раздели да преживееш и колкото и нови любови, всичко в един МОМЕНТ се изчерпва. Просто свършва. И трябва да започнеш на ново. В този случай обаче, решението е много правилно.
28
Не е посочен 23.01.2013|13:32
Дано! Аз се опитвам всячески да не влизам в сивото ежедневие и клиширания семеен живот, макар че живеем на семейни начела. Дано никога не се поддам, макар че...
27
Не е посочен 23.01.2013|13:28
Отива да се къпе?! Що за безчувствено животно е това? Чудя се дори, как нашата героиня е издържала толкова време с тази вкаменелост - мъжът й.
26
Не е посочен 23.01.2013|13:27
Няма търпение да прочета продължението. Тази жена е достойна за въхищение. Съгласна съм с абсолютно всичко, което е написала - жена и супруга по БДС. Всичко това е достатъчно за да обобщи как наистина живеят едно 90% от семействата у нас.
25
Не е посочен 23.01.2013|13:26
Страхотно! Браво на жената, изисква се много смелост за да излезеш от това ужасно клише!!
24
Не е посочен 23.01.2013|13:15
Интересна поредица, все пак се надявам на по малко жени да им се налага да вземат подобно решение!
23
Не е посочен 23.01.2013|13:02
дано да не ми се налага да минавам по този път :D
22
Не е посочен 23.01.2013|12:51
Аз си мисля,че по-скоро всичко написано в подобни ситуации не значи нищо, в смисъл,всеки има своя история,свой живот, свои особености,които не могат да бъдат търсени в чужд разказ, можем просто да си коментираме нейната история и да казваме "супер,че си взела такова решение и т.н., да даваме съвети като това,че трябва да внимаваме кога ще прекрачим границата на щастието и ще навлезем в рутината...реално художествен разказ,в който никой от нас не може да се открие, защото развода често е война на световете.
21
Не е посочен 23.01.2013|12:48
хм, всъщност, на мен ми ес случват същите неща,нямам време за това и нова,ама не смятам,че го правя за останалите, затова да не ме посочат с пръст:Р Обаче съм щастлива, ако на някой не му отърва обаче- трябва да търси щастието си. Важното е все пак да не изтървем кога всичко става само работа,вкъщи, децата, може и за малко да е,но наистина да имаме време за себе си и за някоя дивотия ,която да поддържа любовта :)
20
Не е посочен 23.01.2013|12:44
след като обаче си опитал всичко да направиш
19
Не е посочен 23.01.2013|12:44
не ми се четат такива неща
18
Не е посочен 23.01.2013|12:38
Смятам,че това е най-тежкият момент от целият процес-да се вземе решението,действията после са ясни...
17
Не е посочен 23.01.2013|12:04
Реалността погледната в очите ... Съдейки по коментарите обаче и на тази и на предходната статия естествено не на всички реалността им харесва. Някои предпочитат да изживяват дните си с наденати розови очила. А всъщност реалността си има и светлата и тъмната страна и ние решаваме как да изживеем живота - открито или в самозаблуда или пък всячески опитвайки се да заблудим околните. Лично за мен - заставам на 100% зад думите на авторката :).
16
Не е посочен 23.01.2013|11:57
За съжаление не сте усетили кога ви се изплъзва щастието и сте го оставили да си отиде тихо, докато вие си правите ежедневните неща - работа, домакинство, телевизор и т.н. Надявам се историята ти да се прочете от повече млади семесйтва, които тепърва навлизат в семейния живот и да разберат какво не трябва да правят, ако не искат да ги сподели същата съдба. Да живееш по план и според очакванията на околните е удобно и не носи рискове да те посочат с пръст, но накрая се оказва, че не си е заслужавало. Затова нека никой да не позволява да изгуби себе си, емоциите, мечтите... докато прави всичко "като хората" и очаква медал за изрядност. Чакам с нетърпение продължението. :)
15
Не е посочен 23.01.2013|11:55
Това е отговор на примирен човек, който няма желание да се бори за жена си. А по-страшното е, че и за децата си. Хората казват, че развода е между родителите. Но когато един родител е толкова примирен рано или късно той ще загуби и собствените си деца, защото и те ще се отчуждят от него. Историята е тъжна, не заради самата раздяла, а защото става дума за нещо, което все по-често виждаме и с което свикваме. А то се отразява (както казах вече) най-много на най-невинните - децата.
14
Не е посочен 23.01.2013|11:51
Хубаво пише жената,доста добро художествено произведение може да излезе от разказите й,аз като минавах по този път не беше толкова хубаво :D
13
Не е посочен 23.01.2013|11:51
Интересна и хубава рубрика! Ще се следи!
12
Не е посочен 23.01.2013|11:42
интересно пише жената,ама ми се вижда много приятен развод,засега,като знам за кво иде реч по принцип : 0
11
Не е посочен 23.01.2013|11:31
Истина е,че ставаме необичани от липса на емоции..от това,че ходим на работа,приберем се,готвим,видим децата,домашните, легнем,спим,другия ден-същото.излизаме по график, ако успеем,ако другия иска, гледаме се лошо за всяко нещо, кофти живот!
10
Не е посочен 23.01.2013|11:20
Това е класика, но каквото и да си говорим рутината убива любовта, когато двама души заживеят заедно тръпката сякаш изчезва, вече сексът не е толкова предизвикателен и желан, започват проблемите за битовизми и вечното противоречие между две различни мнения. Казват бракът убива любовта, всъщност не е брака , а рутината на съвместното съжителство.
9
Не е посочен 23.01.2013|10:36
Много трогателна история от която се натъжих.
8
Не е посочен 23.01.2013|10:14
направо ужасяващ
7
Не е посочен 23.01.2013|10:14
много тъжно
6
Не е посочен 23.01.2013|10:01
Много сърцераздирателна история. Страшно ми харесва и нямам търпение да разбера какво става по-нататък.
5
Не е посочен 23.01.2013|10:00
"Добре. Аз влизам да се къпя." - Майкоо, това е убийствен отговор при въпрос за раздяла.
4
Не е посочен 23.01.2013|09:58
Еднообразието и липсата на спонтанност убива любовта в една връзка/брак. Това е факт.
3
Не е посочен 23.01.2013|09:57
Дано никога не ми се налага да стигам до развод. Предпочитам да си остана необвързан или да не сключвам брак пред тъпата вероятност, да трябва някога да се развеждам.
2
Не е посочен 23.01.2013|09:56
Е, нали уж "не пие, не бие и не ходи по жени." а са го хванали с девойка.
1
Не е посочен 23.01.2013|09:55
Най-после откога чакам да публикувате продължението на историята :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay