Как се е променило мъжкото облекло в края на XIX и началото на XX век?

Как се е променило мъжкото облекло в края на XIX и началото на XX век?

Елемент от историята на всекидневието е развитието на модата и облеклото. През годините то е еволюирало значително. С новите технологии и нови материали, то става по-трайно, удобно и естетично. Освен това тенденциите в облеклото следват и модата. Традиционното облекло на предците ни постепенно изчезвало през годините. Днес съвсем липсва от ежедневието и бита ни. За него можем да съдим единствено от разказите на нашите баби или да го видим в музеите. За това отново искам да благодаря на етнографа Силвия Гарванска, която с усмивка прие да разкаже за развитието на облеклото през годините.

В края на XIX и началото на XX век сред градското население настъпват съществени промени, които засягат не само духовната сфера на живот, битовия инвентар, образованието. Постепенно от по-заможните кръгове на населението започват да пътуват, отиват в Западна Европа. Отивайки там с цървулите, потурите, калпаците, антериите, те се чувстват неудобно и не на място с това свое облекло. Връщайки се в България, вече идват с променен стил на обличане и нови костюми - това са заможните граждани, които са завършили своето образование и са адвокати, учители, зъболекари. По този начин те пренасят новата журнална мода.

Първо всъщност се трансформира облеклото на мъжете. В какво се състоят тези промени? На първо място потурите изчезват и се появява панталонът. Той е дълъг, прав и с маншети. Ризата е бяла с колосана яка и отново с маншети. Върху нея се облича жилетка без ръкави и папийонка, която по-късно пък се заменя с шалче. Върху ризата и жилетката се облича едно дълго и черно облекло, което стига до коленете на мъжа - сюртук. Фраговете са разпространени сред по-малко хора, обикновено военни, офицери, адвокати. Облеклото, което заменя традиционното се нарича "алафранга".

За да разберете още за еволюцията на мъжката мода през вековете осетете този линк: https://bit.ly/3026cjI .

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay