Съвети за пътуване в Италия

Съвети за пътуване в Италия

Италия е много предпочитана дестинация и невероятна държава, която си струва да бъде посетена. Ако ви предстои пътуване до Италия, в тази статия ще намерите ценни съвети, които ще направят престоя ви в Италия приказен. 

1. Коя част на Италия да посетите и през кое време от годината?

Най-добрият вариант е да посетите Италия през пролетта. По този начин ще се насладите на цъфналите растения, ще избегнете туристическия наплив и по-лесно ще разгледате забележителностите. 

Ако искате да се печете и да се къпете във водата, трябва да съобразите месеца с географското положение на курорта. Например, в южните курорти времето е подходящо за плаж още в края на април, докато в Лигурия водата се затопля чак през юли. 

През септември и октомври времето също е много благоприятно за плаж. Водата е топла, вече няма толкова много хора, а времето все още е лятно. 

2. Четете блогове на хора, които живеят в Италия 

Съвети за пътуване в Италия

Чрез блоговете можете да разберете кои са местата, които задължително трябва да посетите, различни от най-известните забележителности, както и да разберете какво и къде да хапвате. 

3. Вземете си кола под наем 

Съвети за пътуване в Италия

Градският транспорт е добре уреден и можете да стигнете до известните забележителности лесно, но по този начин няма да можете да разгледате малките селца и местенца, които са доста по-автентични. 

4. Къде да отидете на прекрасна вечеря?

Съвети за пътуване в Италия

Както в повечето страни и в Италия не е най-добрият вариант да вечеряте в ресторантите, които са в центъра и близо до туристическите дестинации. Там цените са много по-високи, храната не е много традиционна и винаги има много хора. Има малки ресторанти, в които обикновено готви собственика, а продуктите са от фермите. Там ще опитате ястия по традиционни италиански рецепти. 

5. Не поръчвайте паста и пица във всеки регион на Италия

Съвети за пътуване в Италия

Всички знаем, че пастата и пицата са традиционни италиански ястия, но всъщност италианската кухня е много по-богата и разнообразна. Не бива да се ограничавате само с тези 2 ястия. 

Най-вкусната паста е в Рим, Лацио и Умбрия. 

В северната част на Италия се яде много ориз. Опитайте традиционно италианско ризото. 

В Неапол пицата е най-добрият избор. 

В Лигурия опитайте фокача. 

В Сицилия задължително трябва да опитате гранита- вкусна ледена напитка. 

В планинските райони може да се насладите на вкусни сирена, наденички и млечни продукти.

Питайте месните коя е най-добрата храна, която можете да опитате. Те ще ви насочат най-добре. 

6. Обядвайте по-рано

Италианците имат график за хранене, който е следният: закуската е към 11 часа и представлява кафе и кроасан; обядът започва от 12 и продължава до 14 часа; периодът между 14 и 19 часа е за следобедна закуска; вечерята е в 19 часа и може да продължи до полунощ. 

Ако закъснеете с някое от храненията и не се впишете в графика, има голяма вероятност да не успеете да се нахраните. Заведенията с традиционна кухня не работят след като е свършил периода за обяд. В такъв случай ще можете да ядете само бърза храна. 

7. Ами парите?

В големите градове навсякъде може да се плаща с карта, но ако отивате в по-малък град е добре да имате пари в брой. Има много големи такси за плащанията с карта, затова на повечето места търговците нямат изгода от това да плащате сметка по-малка от 5 евро с карта. Дори плащането на сметка по-малка от 5 евро с карта се счита за лош маниер. 

8. Как да спестите пари от кафе?

Съвети за пътуване в Италия

Можете да си купите хубаво и евтино кафе почти навсякъде. Но има един трик за спестяване на пари от кафе: пийте кафето си като италианците- прави, до бара или пред заведението. По този начин не плащате за обслужване и кафето излиза около 1 евро. Също така не бива да си поръчвате капучино след 11 часа сутринта. Това е неписано правило, което се спазва от всички италианци.

9. Как да спестите пари от вода?

В повечето градове има много чешмички по улиците и водата е много по-вкусна от бутилираната. Освен това ще помогнете на околната среда, ако не купувате пластмасови бутилки. 

10. Вземете си шал

В Италия има много красиви и стари църкви, в които обаче не можете да влезете с къса пола, потник, голямо деколте и изобщо разголени. Вземете един шал в чантата си, който ще ви спаси в такива ситуации. 

11. Насладете се на Италия!

Съвети за пътуване в Италия

Италия е невероятно място, не случайно всеки иска да я посети. Разходете се по малките италиански улички, пийте италианско кафе, хранете гълъбите, скрийте се от слънцето в някоя стара църква и се насладете на това уникално място.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

9 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay