Топ 15: Най-странните и объркващи практики в различните култури по света

Знаете ли, че в някои държави е неприемливо да се разхождате по анцуг?

Топ 15: Най-странните и объркващи практики в различните култури по света

Светът е голям и странности дебнат отвсякъде! Различните нации притежават специфични културни обичаи и наложени правила, които нямат нищо общо едни с други. В някои държави оставянето на бакшиш в ресторанта се счита за грубо отношение, а в други практиката е просто задължителна.

Това е само един от примерите за объркващите практики на различните народи. Още от тях предстои да научите в настоящия материал.

1. В Близкия изток, Южна Америка, Русия, Гърция и Западна Африка жестът с вдигнат палец, който при нас означава одобрение, има статута на посланието, което при нас предава вдигнатият среден пръст.

Топ 15: Най-странните и объркващи практики в различните култури по света

2. Ако ви се наложи да си повикате такси в Австралия, Нова Зеландия, Шотландия или Холандия, трябва да знаете, че е почти задължително да се возите на предната седалка до шофьора. В случай че седнете отзад, той би сметнал, че проявявате грубо отношение, показвайки му, че заемате по-висок обществен ранг от него. Същото важи и за някои части на Ирландия.

Топ 15: Най-странните и объркващи практики в различните култури по света

3. В Япония е обидно човек да се смее, разкривайки зъбите си. Смехът трябва да бъде тих и ненатрапчив.

Топ 15: Най-странните и объркващи практики в различните култури по света

4. Закъснението за среща, независимо делова или лична, се счита за обида в Германия, дори да сте се появили само няколко минути след уговорения час. Докато в Аржентина например е съвсем естествено и дори смятано за добра практика човек да закъснява малко са уредена среща.

5. Ако вървите или просто си стоите с ръце, мушнати в джобовете на панталона, ще ви приемат за арогантна личност в Турция.

6. В повечето азиатски държави отварянето на подарък става тогава, когато човекът, който го е подарил, не е наоколо.

7. В Япония едва ли ще видите някого да носи джапанки или анцуг извън дома си, дори да отива да купи набързо нещо от магазина.

Топ 15: Най-странните и объркващи практики в различните култури по света

8. Във Франция, Испания, Италия и Япония се счита за грубост, ако поискате допълнителни подправки към поднесената ви храна. Това се приема като обида към готвача. А в Близкия изток е неприемливо да откажете предложената ви храна.

9. Разкриването на ходилото на показ, и най-вече на петата, е неприемливо за някои от мюсюлманите, индуистите и будистите.

10. Събуването на обувките при влизане в къща не е практика само у нас. Среща се също в много азиатски държави, както и на Карибските острови.

11. В Руанда и Япония трябва да изядеш яденето там, откъдето си го купил. Разходките с храна в ръка и хапването на крак не се счита за добра практика в тези държави.

12. В Холандия хората не се разпитват едни други относно професията си. С какво си изкарва прехраната човекът насреща, си е лично негова работа.

13.  Духането на носа на публично място в Саудитска Арабия, Китай, Франция, Япония и Турция е отблъскващо за околните.

14. В Китай и Япония съществува странна практика при получаване на подарък. Човекът, към когото е насочен дарът, трябва поне два-три пъти да откаже да го приеме, докато накрая задължително се съгласи.

15. Ако сте поканени на вечеря в Тайланд, Филипините, Китай или пък Русия, по-добре не изяждайте всичко, което ви е поднесено. В противен случай домакинът ще приеме действието ви за обидно, защото ще означава, че не е успял да осигури достатъчно храна за гостите си.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

21 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay