10 странни неща, които китайците правят

10 странни неща, които китайците правят

Докато повечето полицейски сили по света обучават кучета, в Китай полицията предпочита да използва гъски за тази работа. Продължете да четете и ще откриете още 9 китайски практики и процедури, които вероятно не са известни на западния свят.

1. Подаръците трябва да бъдат отказани няколко пъти, преди да бъдат приети

Без значение колко популярни или обичани са подаръците в Китай, когато на китайците се предлагат подаръци, обичайно е те да отказват да ги приемат поне веднъж, преди да ги приемат. Не защото не харесват подаръка, а защото за тях това е просто учтивост. Китайците не са доволни, когато други хора им купуват скъпи подаръци и в много случаи това може да се счита за подкуп.

2. Много жени носят фейскини на плажа

Фейскини е маска, която покрива цялата глава и лице и има отвори за очите и устата. Името идва от фейс (лице) и бикини. При китайците, липсата на тен, тоест светлата кожа е стандарт за красота. Те не само предпазват лицата на жените от излагане на слънце, но и от медузи и водорасли.

3. Полицията използва гъски, вместо кучета

Може да звучи странно, но на места като провинция Синцзян полицията използва опитомени гъски вместо кучета. Това се случва, защото гъските могат да бъдат силни и агресивни, като същевременно имат страхотно зрение. Те могат да станат много териториални и няма да спрат да пляскат с криле и да крещят, докато натрапникът си отиде.

4. Хората спят почти навсякъде

В Китай повечето хора работят много часове всяка седмица, понякога без почивен ден. Ето защо е разбираемо, че те спят през деня, където и да се намират. Независимо дали е на работното им място, във влака или дори на улична пейка, те никога няма да се поколебаят да си затворят очите за няколко минути. 

5. Те обичат да плюят публично

Въпреки че плюенето се смята за грубо в западните страни, в Китай се смята, че е прочистващо действие. Едва през последните години започнаха много кампании, за да се научат хората да се въздържат от този навик, главно по санитарни причини. По-конкретно град Пекин наложи такса от 50 юана (около $6,50) за всеки, който бъде хванат да плюе публично. 

6. Булката трябва да плаче една седмица преди сватбата си

Този древен обичай се е спазвал в много райони на провинция Съчуан в Югозападен Китай от векове, датиращ от периода на воюващите държави (475 пр.н.е. до 221 пр.н.е.). Историята разказва, че майка плакала в краката на дъщеря си в края на сватбата, молейки я да не я напуска. Днес в райони, които все още следват практиката, булките трябва да плачат всеки ден през седмицата или дори месеца, преди сватбата. През последните години булката също трябва да плаче по време на сватбата си, в противен случай тя щеше да бъде посмешището на селото си.

7. Китайците пият гореща вода

Пиенето на гореща вода може да изглежда невъзможно за някои хора, но китайците вярват, че тя може да лекува всякакви заболявания, от обикновена настинка до холера. Тази традиция датира от четвърти век пр. н. е., когато хората мислели, че като пият топла вода, ин (добрите) и ян (лошите) елементи на тялото ще станат балансирани. В случай, че елементите ян завладеят, човешкото тяло би било по-податливо на болести и настинки. В днешно време топлата вода може да се намери в повечето общи помещения, като жп гари и летища.

8. Оставянето на малко храна в чинията е добър знак

В много страни, като Индия и Япония, оставянето на недовършена храна в чинията ви може да означава, че не сте се насладили на храната си. В Китай същото действие означава, че все още сте гладни и домакинът ви не ви предлага достатъчно храна. През 2020 г. обаче страната стартира кампанията "Чистата чиния" в опит да намали разхищаването на храна, след като президентът Си Дзинпин установи, че количеството на изхвърлените храни е шокиращо.

9. Много често хората носят пижами на обществени места

Пижамите, които носим всички ние, се появили за първи път в Китай през ХХ век и били доста скъпи. Само богатите хора можели да си ги позволят и носенето им публично било начин да се покаже богатството им. Дори в наши дни, когато почти всеки може да си позволи пижама, носенето им извън дома е въпрос на висок статус. 

10. Жените от Red Yao се подстригват веднъж в живота си

10 странни неща, които китайците правят

Хуанглуо Яо е живописно китайско село, скрито сред природата, където живеят хората от Червения Яо. Селото има само 600 жители от 78 различни семейства. Но причината да е световноизвестно е заради косите на жените. Косите им могат да растат до 60 см дължина и да тежат до 2 килограма! Тайната на голямата дължина е смес от ферментирала оризова вода, смесена с кожи от помело и масло от семена от чаени растения, с която те изплакват косата си след измиване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay