Единадесет празни места за паркиране

Park(ing) Day мина, остана само споменът - места за отдих в центъра на София

Скоро ви разказахме за инициативата Park(ing) Day, която за пръв път бе организирана в София. Е, тя стана реалност вчера, а за онези от вас, които не намериха време да минат през някоя локация, имаме решение. С помощта на fitwell.bg изготвихме кратък парк-преглед, който ще споделим с вас. Паркоместа без паркирани коли имаше точно единадесет броя, освободени благодарение на 10 институции, медии и фирми, които подкрепят зелената идея. А ние посетихме само някои от тях.

На "Сан Стефано" 29, пред БНТ, бяха подредили спретнат и доволно еклектичен кът за отдих. Всъщност декорацията бе изненадващо симпатична – бял сет от столчета с масичка за кафе, всичките от ковано желязо, в комбинация с ярко жълта мека мебел. Всичко това се губеше в зеленина, сред която изпъкваше стар телевизор, пълен с цветя. Не разбрахме дали има някаква идея зад зеления кът, тъй като представител на БНТ, който да обяснява на минувачите за инициативата, нямаше.

Минахме през монумента на Цар Освободител срещу Народното събрание и се натъкнахме на Карл Бетц – бранд-мениджър на френските мебели Dunlopillo. Позаседяхме се на удобните дивани, докато Карл ни обясняваше, че Park(ing) Day е страхотна инициатива, която трябва да се превърне в традиция. На всички заинтересовани от идеята и мебелите с отношение към природата, той подаряваше малки хартиени вързопчета със семенца. Растението, което пониква от тях е изненада.

Представителите на Американското посолство бяха опънали палатка на гърба на храм-паметника "Александър Невски". В импровизирания им лагер имаше красиви изгледи от най-известните американски национални паркове, страхотни фенери, къмпинг-шезлонги и дори имитация на огън. Раян Куин, председател на Green Team от доброволци към посолството обяснява, че хората трябва да мислят за природата по-често и да бъдат активни в грижите си към нея. Всеки посетител в къмпинга можеше да се включи в игра с награди - цветя в саксия.

Уважихме и парка на организаторите от "Credo Bonum", които раздаваха ябълки на ул. "Славянска" 2 срещу уцелена локация в картата на Park(ing) Day със стрелички. Представителите на фондацията бяха страшно ентусиазирани, затова всички минувачи разбираха какво се случва там. И по-важното – защо.

Пред Телефонната палата, на ул. "Ген. Йосиф В. Гурко", Vivacom са посадили трева, ама истинска. И са разхвърляли едни възглавници край мини-басейна, направо не ни се тръгваше. Втората им локация, която се намира пред офиса им на бул. "Цариградско шосе" 115 е плаж с хамаци. Добре оползотворено място за паркиране, бихме казаи ние.

Липсата на коли в центъра беше един малък жест към големия град. Пожелаваме си повече такива дни, с все по-оригинални инсталации на празните места за паркиране.

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay