Митове за детоксикацията чрез потене

Замисляли ли сте се какво се съдържа в потта и какви са нейните функции?

Митове за детоксикацията чрез потене

Ако има такова нещо като колективно съзнание, то трябва да бъде забранено със задна дата.

Една от причините, поради които избягвам да посещавам публични здравословни заведения (разбирайте фитнеси, йога студия, спа центрове и други подобни), е, че на такива места човек неизбежно се сблъсква с онзи тип мъдрости, за които се говори, сякаш винаги са били истина и стават все по-достоверни с непрекъснатото им предъвкване.

Ето така преди време имах шанса да прекарам около 15 минути в една сауна с три непознати дами, за които съм уверен, че бяха открили начин да се разхлаждат, говорейки.

Не съм следил надприказването особено концентрирано, но съм убеден, че станах свидетел на най-интересната част от него, която гласеше:

"Сега като се изпотим хубавичко, ще изкараме токсините".

Това, което изкараха в този момент, беше мен. Първо от кожата ми и после от кабината...

Нямам никаква представа какво имат предвид повечето хора, когато използват така модерната дума "токсини", но от всичко, което съм чел по въпроса, в потта такива вещества не се съдържат. Има около 99% вода, която е много отровна, но само, ако прекалите с нея.

Има и незначителни количества сол, урея, протеини и въглехидрати. Те също не могат да минат за токсини. Уреята е страничен продукт от метаболизма на протеините и е нетоксична – тя се регулира, за да може киселинността на кръвта да се придържа в тесни и здравословни граници. Когато има излишък на урея, тя обикновено се изхвърля от тялото чрез урината. Затова и по-популярното ѝ име е такова, иначе се нарича карбамид. В потта количеството ѝ е доста малко.

Прочее, разните отровни вещества като живак, алкохол, наркотици и други обикновено се елиминират през храносмилателната и отделителната система на човека и по-специално – черен дроб, бъбреци и черва.

Факт е, че разполагаме и с около 2,6 милиона потни жлези, които секретират една привидно смъртоносна течност, но тяхната функция е да регулират телесната температура, не да детоксикират. Потта мирише злостно по причини, различни от токсичността.

Иначе с доста добър успех охлажда тялото, изпарявайки се от неговата повърхност. Неслучайно започваме да се потим, когато прегреем, но не и когато приемаме отрови. Препотяването по време на консумация на алкохол или наркотици може да дойде от разширяване на кръвоносните съдове, и/или повишена телесна температура и/или ускорен метаболизъм, но не и в опит да се детоксикираме.

Опитаме ли да се потим целенасочено с идеята да се пречистваме, можем да си изиграем лоша шега, обезводнявайки организма и стимулирайки бъбреците да задържат вода (а оттам и реалните "токсини"), както и възпрепятствайки работата на всички останали органи. "Люн!", както би се изразил Камата.

А тук може да откриете и други интересни материали от Fitwell.bg:

Втори шанс за старите колани

Проблемна кожа + Етерични масла = Красива кожа

Най-хубавият подарък...

2 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 09.10.2013|17:48
"разните отровни вещества като живак, алкохол, наркотици и други обикновено се елиминират през храносмилателната и отделителната система на човека и по-специално – черен дроб, бъбреци и черва." - да, що се отнася до тези токсини, тях няма да ги изкараме чрез потене
13
Не е посочен 26.07.2013|09:50
аз пък обичам сауната
12
Не е посочен 26.07.2013|09:46
и от кога стоенето помага за слабеенето? ще постиш, ще поприпотиш, ще излезе млако излишна вода и това е, няма отлсабнеш, после като се наядеш ще си си същия :)
11
Не е посочен 25.07.2013|12:39
Ето така преди време имах шанса да прекарам около 15 минути в една сауна с три непознати дами. В сауна трябва да се прекарва МАКСИМУМ 15 мин, така че си щял да излезеш ениуей.
10
Не е посочен 24.07.2013|16:27
да не влизам у сауната тогава
9
Не е посочен 24.07.2013|16:24
Аз ям много солено и ми е адски трудно да се потя.
8
Не е посочен 24.07.2013|16:16
Много обичам сауната, само след фитнес не я разбирам, така и така си излял пот тренирайки, как ще влезеш да се потиш още?
7
Не е посочен 24.07.2013|14:33
А не се ли отслабва при потенето, нали и при тренировки се потим, а според мен и благодарение на потенето смъкваме килограми.
6
Не е посочен 24.07.2013|14:03
и аз не вярвам че потта върши някаква работа,ама айде,да не споря с Милен.
5
Не е посочен 24.07.2013|11:49
потта е да се охлаждаме, аз не виждам друг ефект от нея :) охлаждаме се и когато спортуваме, защото прегряваме от тренировката.
4
Не е посочен 24.07.2013|11:23
Не знам, ама аз се чувствам много отпочинал след посещение в парната баня и сауната ;)
3
Не е посочен 23.07.2013|20:31
http://www.bb-team.org/articles/3403_potene
2
Не е посочен 23.07.2013|20:26
Значи чудя се как може не-медицинско лице да говори така "вещо" за всякакви теми... Чрез потта се почиства ЛИМФНАТА СИСТЕМА. Прочети малко по темата и тогава говори глупости в нета. Лимфната система не е като кръвта и тя се задвижва когато извършваме движение и се почиства чрез потенето. По този начин се изхвърлят всичките отпадни продукти (прочети и за това малко!) от химичните естествени процеси в организма, така и натрупаните мръсотии в клетките (когато черния дроб и бъбреците са дали отбой от умора и от прекалено голямо натъпкване с "полуфабрикати", отрови, тежки метали под формата на прах, антибиотици и прочие). Ето ти малко материали: 1) http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/zdrave_bulgari_usa_canada/6512.html 2) http://www.coralclub.vselena.com/limfa.htm Поздрави, Милен Атанасов
1
Не е посочен 23.07.2013|17:05
Това наистина ще дойде един голям мит, но според мен има нещо вярно в него, тъй като иначе ако бе просто вода потта дали щеше да предизвиква разни уж невинни обриви по нас.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay