Забрани и препоръки по време на бременност

Забрани и препоръки по време на бременност

Майките са готови да направят или да се откажат от всичко, когато става въпрос за здравето на детето им. Но ще бъдете изненадани да разберете колко неща могат да окажат влияние върху вашето бебе по време на бременност.

Ето защо трябва да бъдете предпазливи относно навиците, които имате, тъй като те могат да окажат дългосрочно въздействие върху вашето дете.

Подготвихме кратък списък със забраните и препоръките по време на бременност:

1. Не прекалявайте с напрежението, тъй като това може да повлияе на развитието на вашето бебе

Мозъкът е първият орган, който започва да се формира в утробата. И докато преживяването на краткосрочен стрес няма да повлияе на бебето по-късно в живота, дългосрочният стрес може да причини редица неблагоприятни ефекти. Децата са по-склонни да развият хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD) и дори депресия като тийнейджъри.

Ако бъдещата майка изпитва екстремен стрес, мозъкът на бебето няма да се развие с пълния си потенциал, което може да създаде неблагоприятен дългосрочен ефект върху паметта и обучението.

Забрани и препоръки по време на бременност

2. Не яжте сурово месо и морски дарове, защото бебето ви може да се разболее от листериоза

Пропускането на различни храни, особено след четвъртия месец на бременността, може да доведе до придирчиво дете. Това обаче не важи за яденето на каквото и да било. Трябва да бъдете внимателни, когато става въпрос за някои храни, които могат да причинят на вас (и на вашето бебе) повече вреда, отколкото полза.

Необработеното или сурово месо и морски дарове повишават риска от хранително отравяне, което може да причини здравословни усложнения при бебетата, като проблеми със сърцето и бъбреците, инфекция на мозъка и кръвта, преждевременно раждане и дори спонтанен аборт.

Също така, като ядете сурова или прекалено много риба, може да изложите бебето си на високи нива на живак, което може да доведе до проблеми със зрението, проблеми със слуха и мозъчно увреждане.

3. Изложете корема си на слънце, за да може бебето ви да има здрави кости

През шестия месец на бременността бебето отваря очи в утробата. И въпреки че могат да виждат само замъглявания, препоръчително е да излагате корема на слънчева светлина, тъй като бебето вече може да реагира на светлина. Внимавайте обаче, защото твърде много топлина може да навреди. Ето защо най-подходящото време за излагане на корема на слънчева светлина е преди 10 ч. или след 15 ч.

Защитата изцяло от пряка слънчева светлина е безопасна за вас и вашето бебе, но това също може да причини недостиг на витамин D. Това може да доведе до намалена костна плътност при вашето дете, в крайна сметка да доведе до по-висок риск от развитие на остеопороза по-късно в живота. Ето защо трябва редовно да приемате витамините, които Вашият лекар Ви предписва.

Забрани и препоръки по време на бременност

4. Включете фитнес рутина, това може да засили паметта на детето ви

Тренирането по време на бременност може да има множество ползи за здравето както за вас, така и за вашето дете. Активността по време на бременност увеличава невроните в мозъка на вашето бебе, които са отговорни за паметта и ученето с 40%. Също така децата, чиито майки са имали фитнес рутина по време на бременността, вероятно ще имат по-добри двигателни умения от деца, чиито майки не са тренирали.

5. Масажирайте корема си, това може да окаже влияние върху щастието на детето ви

Масажирането на корема през първия триместър може да влоши сутрешното ви гадене. Но след това се насърчава вие и вашият партньор да масажирате корема с нежни докосвания, така че и двамата да се свържете с бебето си.

Това е важно, тъй като липсата на емоционална връзка между бебето и родителите му може да доведе до проблеми с психичното здраве и намаляване на общото щастие по-късно в живота.

6. Не се излагайте на силни звуци, тъй като това може да доведе до бебе с ниско тегло

Вашето неродено бебе обича да слуша музика. Това може да увеличи нивата на серотонин и дори да повиши концентрацията. Но не забравяйте да намалите силата на звука. Излагането на корема на силни звуци през цялото време може да повлияе на развитието на бебето и дори да увреди слуха му.

Забрани и препоръки по време на бременност

7. Говорете на корема си, бебето ще разпознава гласа ви, когато се роди

В началото на третия триместър бебето започва да реагира на гласа на майката. Бебетата започват да се учат, докато са още в утробата и е добре да говорите на бебето, това ще стимулира развитието на езика. Това е друг начин вие и вашия партньор да създадете силна връзка с нероденото си дете.

8. Не почиствайте котешката тоалетна, защото това може да доведе до усложнения

Гушкането с вашата котка по време на бременност е безопасно, но почистването на котешката тоалетна в някои случаи може да доведе до усложнения на бременността и дори спонтанен аборт. Котешките отпадъци са пълни с паразити и бактерии, от които Toxoplasma gondii е особено вреден за бременни майки и бебета. Ако бебето го хване, това може да причини здравословни проблеми, като умствени увреждания и гърчове.

Забрани и препоръки по време на бременност

9. Не се отпускайте в сауна или хидромасажна вана, тъй като това ще повиши основната ви температура

Докато седенето в сауна и кисненето в джакузи може да звучи като добър начин да се отпуснете, това може да бъде много вредно за бъдещите майки и техните бебета. Това може да увеличи шансовете за спонтанен аборт и да увеличи вероятността от вродени дефекти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay