Защо не бива да спите на включен вентилатор

Защо не бива да спите на включен вентилатор

Някои хора не могат да спят без включен вентилатор. Независимо дали е заради горещите летни нощи или защото звукът им помага да заспят, вятърът, духащ директно върху тях, е необходимост. Но въпреки че самият вентилатор не е токсичен предмет, използването му през нощта може да доведе до определени последици.

Решихме да ви покажем как тялото ви може да реагира, когато спите на включен вентилатор. Като бонус имаме няколко прости решения за това как можете да имате по-хладни нощи без него.

1. Ще изсуши устата и носните Ви канали

Проучванията разкриват, че оставянето на вентилатора включен може да помогне за изпаряване на потта и влагата от тялото ви, което води до дехидратация и изсушаване на устата и носните канали. Ако живеете в суха зона, това се нуждае от специално внимание, тъй като тези последици могат да се появят още по-бързо. Като цяло обаче чаша вода е повече от достатъчна, за да възстановите нужната вода в тялото. 

2. Може да влоши симптомите на алергия 

Ако имате алергии, спането с включен вентилатор не е добра идея. Според изследователите вятърът може да помогне за циркулацията на алергенни частици, увеличавайки шансовете ви за астма, сухота в очите, очни алергии и сенна хрема. 

3. Това е една от причините за мускулни крампи

Температурата през нощта бързо пада и докато излагането на студ е една от причините за мускулни крампи, вентилаторите могат да ви изложат на по-концентриран и постоянен хладен въздух, който духа директно върху вас. От друга страна, ако нощта е гореща, въздухът, който духа от вентилатора, може да повиши температурата на тялото ви, което да доведе до симптоми като гадене или главоболие.

Ето какво да правите, вместо да включвате вентилатора:

1. Отваряйте прозореца

Лесно решение за горещите нощи е просто да оставите прозореца отворен. Студеният вятър рано сутрин ще помогне за охлаждане на въздуха. Ако се страхувате от комарите, можете да опитате да сложите комарник на прозореца си.

2. Поставете мокра кърпа или кофа, пълна с вода, близо до леглото си

За да избегнете дехидратация, сложете мокра кърпа до таблата на леглото си или напълнете кофа с вода и я оставете на пода до леглото. Това ще помогне за увеличаване на влажността във вашата спалня.

3. Завъртете вентилатора в друга посока 

Ако просто не можете да спите без вентилатор, опитайте да го обърнете в друга посока. По този начин няма да духа директно към вас. Можете също така да опитате да го поставите до прозореца си, за да завърта въздуха, който влиза отвън. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay