Защо сексът изведнъж става болезнен?

Защо сексът изведнъж става болезнен?

Болката по време на секс не е рядкост – напротив, всички ние сме усещали последствията, когато не е имало достатъчно лубрикант. Около 12 до 16 процента от жените съобщават, че чувстват болка всеки път, когато правят секс, а има и много други, за които това не е закон, но се случва твърде често в сексуалната им практика.

Ако изпитвате дискомфорт по време на действието, трябва да обърнете внимание. Първо, определете дали болката е преходна, дали се е появила случайно, или постоянна, редовен проблем, който сте имали повече от два или три пъти подред. Второ, анализирайте ситуацията, когато се е появила болката – какво се случва с тялото ви в този момент, имате ли инфекции, в каква поза сте, имате ли емоционални проблеми, наближава ли цикълът ви. Отговаряйки си на тези въпроси, ще помогнете на лекаря си да разбере какво се случва с вас.

Ето най-честите причини, поради които може да почувствате болка по време на секс:

1. Смазката не е достатъчна

Правенето на секс, когато не сте добре овлажнени, може да бъде доста неприятно. За щастие проблемът се решава лесно. Ако не се възбуждате лесно, отделете повече време на интимната игра. Но дори и след нея, някои жени се нуждаят от малко допълнителна помощ, в което също няма никакъв проблем. Снабдете се с лубрикант на водна основа, ако използвате презервативи.

2. Използвате нов продукт за лична хигиена

Друг виновник за инцидентно появяващата се болка са продуктите за лична хигиена. Те включват мокри кърпички, кремове, душ гелове, сапуни и други. Тези продукти често са пълни с химикали, които могат да подразнят свърхчувствителната кожа на интимната ви зона. Ако изпитвате проблем, консултирайте се с вашия гинеколог. Прегледът е задължителен, ако след използване на нов продукт получите алергична реакция.

3. Имате инфекция

Инфекцията на пикочните пътища може да направи секса ужасен. Макар и подобни състояния да са лечими и без силни медикаменти, тяхната поява не бива да се подценява. Лекарят ви вероятно ще ви препоръча да забравите за секса, докато се лекувате от инфекцията. Ако болката не отшуми, не се страхувайте да се запазите час отново при лекаря.

4. Имате запек или сте подута

И двата проблема, особено подуването, могат да причинят болки в таза по време на секс. Но болките са краткотрайни. Ако ги чувствате по-дълго и по-често, обърнете се към лекаря си.

5. Имате вестибулодиния

Това е състояние, в което болката при секс е по-постоянна, отколкото ситуационна, и може да е признак за хроничен проблем, наречен вестибулодия. Това е възпалителен процес, появяващ се в тъканта на влагалищния отвор. Осемдесет процента от постоянната сексуална болка при жените е причинена от вестибулодия. Болката се причинява, когато чувствителната зона е провокирана по някакъв начин, сексуален или не, дори и с тампон. Ако редовно изпитвате болка при проникване, обърнете се към лекаря си, за да се уверите дали трябва да продължите с лечение.

6. Имате друг недиагностициран проблем

Независимо дали имате проблем или не, е важно за познавате анатомията си. Да знаете как изглеждате и какво означава да се чувствате добре. Ако усетите нещо по-различно от познатото, винаги го проверете. Никога не игнорирайте болката.

По важното е – не позволявайте на никой да ви казва, че болката е просто в главата ви. Ако лекарят ви ви каже, че не вижда проблем и всичко е плод на въображението ви, грешка ще бъде да не го смените. Всеки, който каже, че не може да ви помогне или че ви няма нищо, не е подходящият лекар за вас.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay