Защо се потите, докато спите?

Защо се потите, докато спите?

Нощ, преминала в безкрайно въртене, събуждане в мокри чаршафи и пижама, която е залепнала за тялото ви – мислите си, че сте имали горещ сън? Но защо се потите, докато спите? Има много фактори, които биха били причината. Най-простата би била, че пижамата ви е твърде дебела. Но ако описаната по-горе ситуация се повтаря всяка вечер, независимо от това с какво сте облечени, може би е време да се обърнете към вашия лекар.

Когато се потите, докато спите, тялото ви губи вода, докато всъщност трябва да е в състояние да запазва течностите, тъй като през нощта няма никакъв прием от тях. Докато минималните изпотявания са приемливи през нощта, изпотяването, което лесно може да се забележи или дори да ви събуди от сън, може да се нуждае от специално внимание. Може да страдате от хиперхидроза на съня – медицинският термин за прекомерно нощно изпотяване.

1. Проблемът е в пижамата ви

Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите нейния състав. Дали е от полиестер – материя, която може да задържа топлината? Ами чорапите? Те могат допълнително да улавят топлината. Какво да направите? Свалете си чорапите и преминете към по-лека и дишаща материя, като памук. Или спете голи.

2. В стаята е твърде топло

Във вашата спалня трябва да е комфортно хладно. Оптималната температура е около 19 градуса. Решението тук е ясно – понижете температурата в помещението. Около 30 минути преди да си легнете, намалете отоплението или го изключете. Ако все още не е достатъчно, включете за няколко минути вентилатор, за да раздвижи въздуха.

3. Спалното ви бельо или матракът ви не са подходящи

Много е вероятно вие и вашият партньор да имате различни нужди по въпроса със съня. Ако се потите, може да означава, че матракът, който пасва идеално на матрака ви, за вас не е никак подходящ. Ако нямате партньор до себе си, решението е просто – купете си нов матрак и сменете спалното бельо. Ако споделяте спалнята си с някого, ви препоръчваме матраци, които могат да се обръщат и да се напасват според нуждите на ползващия ги.

4. Спортувате непосредствено преди да си легнете

Редовните тренировки подобряват съня, но не и ако ги правите непосредствено преди да си легнете. По време на упражненията тялото ви се затопля и по време на сън то се опитва да се отърве от излишната топлина. Планирайте тренировките си за сутрешните или следобедните часове, ако графикът ви го позволява. Ако имате възможност за тях само вечер, изберете нещо не толкова натоварващо, като йога.

5. Хапвате късно вечер

Пикантните картофки могат да изглеждат ужасно вкусно, но могат да ви причинят нощно изпотяване. И причината е в лютото. Не яжте преди да си легнете. Специалистите препоръчват да вечеряте поне 3 часа преди сън.

6. Лекарствата ви имат странични ефекти

Освен избраният от вас начин на живот, някои предписани лекарства могат да причинят нощно изпотяване. Често виновниците са стероидите, някои антидепресанти и аспиринът. Ако забележите, че започвате да се потите при старта на ново лечение, уведомете лекаря си.

7. Имате инфекция

Ако сте настинали, нощното потене е твърде възможно. Треската е признак на инфекция, тъй като организмът се опитва да поддържа здравословна температура и се потите в следствие. Ако потенето се повтаря няколко дни, се обърнете към лекаря си. Може да е просто настинка или нещо по-сериозно.

8. Преминавате през менопауза или имате хормонален дисбаланс

 Проблемите в хормоните ви повлияват и на вътрешната ви телесна температура. Менопаузата може да причини както горещи вълни, така и нощно изпотяване. Отново може да опитате да понижите стайната температура или да заспите с леко влажна пижама.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay