Защо тоалетните са бели на цвят?

Защо тоалетните са бели на цвят?

Може да ви звучи като много добра идея да си купите тъмна тоалетна чиния, защото няма да се вижда всяко петънце на нея, но все пак повечето тоалетни са чисто бели и има причина за това. Всъщност е по-логично, отколкото звучи. 

Повечето тоалетни са направени от порцелан

Това е добър материал, защото е издръжлив. След изпичането повърхността става като стъклена, водоустойчива и устойчива на петна. По този начин тоалетните са по-лесни за почистване, въпреки факта, че са бели.

Порцеланът става бял при високи температури. Възможно е да бъдат направени тоалетни в различни цветове, ако поставите пигмент преди порцеланът да е изсъхнал във фурната. Но както можете да си представите, правенето на прости бели тоалетни е по-лесно и по-евтино, защото премахва няколко стъпки, като боядисване. 

Защо тоалетните са бели на цвят?

Белият цвят се асоциира с чистотата

Според теорията на цветовете, нюансите влияят по различен начин на нашите емоции. Въпреки че може да има културни или полови разлики в начина, по който възприемаме нюансите, бялото обикновено се свързва с безопасността и чистотата. Ето защо баните и болничните отделения обикновено са боядисани в бяло. Това създава впечатление за стерилно пространство.

В същото време тъмните цветове, като черно и кафяво, често се свързват с нещо негативно. Може би си мислите, че ярките цветове ще свършат работа, но въпреки че предизвикват положителни чувства, те не ни осигуряват усещане за свежест. И това е от съществено значение тук.

Белите тоалетни са неутрални и достатъчно леки, за да паснат на всякакъв размер баня и класическият им вид ще отговаря на всеки дизайн. Черната тоалетна би развалила атмосферата на пространството и е лоша за малките тоалетни.

Бонус: В някои страни Световният ден на тоалетната се отбелязва всяка година на 9 ноември.

Честването обикновено се провежда с цел повишаване на осведомеността относно санитарната криза по целия свят. Всяка кодина се избира специална тема. Темата от миналата година беше "Не оставяй никого зад себе си". Те разговаряха с около 673 милиона души, които нямат достъп до подходящи санитарни условия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay