Болка при овулация? Какво трябва да знаете

Болка при овулация? Какво трябва да знаете

Почти всяка жена разпознава тъпите спазми, които съпътстват менструацията. Както се оказва, 20 процента от жените също усещат болка и по време на овулация. Ето всичко, което трябва да знаете за нея, включително причините и дали трябва да се притеснявате.

Какво причинява болката по време на овулация? Овулацията се случва по средата на месечния цикъл на жената, обикновено на 14-тия ден преди нейния цикъл. В яйчниците се развиват около 20 яйцеклетки в пълни с течност торбички, наречени фоликули, през първата половина на цикъла. Една доминираща яйцеклетка узрява напълно и се освобождава от яйчника по време на овулация, след това тя пътува по фалопиевата тръба за 12-24 часа. Ако през това време спермата оплоди яйцеклетката, една жена може да забременее. В противен случай яйцеклетката се абсорбира в маточната лигавица и се пролива през месечния цикъл.

Лекарите не знаят какво точно причинява овулационната болка, но тези фактори могат да я задействат:

Яйцеклетката, която разтяга яйчника, докато расте, след което разкъсва фоликула по време на освобождаването.

Фалопиевите тръби се свиват, когато яйцеклетката пътува до матката.

Течност от фоликула, дразнеща коремната кухина.

Как се усеща болката при овулация? Някои жени не изпитват никаква болка. Но тези, които не могат да се похвалят с това, изпитват остра схващаща болка. Тъй като по време на овулация се отделя една яйцеклетка, само един яйчник е засегнат от разтягането и разкъсването. Това означава, че болката обикновено се центрира от едната страна на корема или таза. Овулационната болка може да варира от лека до тежка. Някои жени забелязват също леко кървене или секреция.

Колко дълго продължава болката? Тя може да продължи от минути до няколко дни.

Какви са другите симптоми? Болката в корема може да има много различни причини, включително газове и болести, предавани по полов път. Ето защо е нужно да се откроят други симптоми на овулацията. Това са свръх нежност на гърдите, повишаване на либидото, както и секреция на бистра цервикална слуз, която прилича на яйчен белтък.

Имайте предвид, че бременността е най-вероятно да настъпи в деня на овулация и пет дни преди това, тъй като спермата може да оцелее в репродуктивния тракт за пет дни. Ако искате да определите овулацията си, помислете за изтеглянето на мобилно приложение, монитори на плодовитостта и термометри за базална телесна температура.

Как да лекувате овулационната болка? Болката не трае дълго, но ако се нуждаете от бързо облекчение, опитайте да използвате обезболяващи без рецепта. За дългосрочно решение помислете за естроген-прогестерон хормонални противозачатъчни хапчета, които потискат овулацията.

Трябва ли да се тревожите от болката при овулация? Овулационната болка е нормална за много жени, но коремните спазми в онези дни могат да сигнализират за кисти на яйчниците, извънматочна бременност, ендометриоза, възпалителни заболявания на таза, апендицит или инфекция. Ако болката се появи малко преди цикъла, вместо две седмици преди това, може да се касае за имплантационно кървене. Потърсете лекар, ако също изпитвате силна болка, която продължава с дни, треска, силно кървене, което не е вашият цикъл, затруднено дишане, болезнено уриниране, повръщане или диария.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay