Вижте какво може да означава проблемът с потенето

Изпотяването е нормална реакция на тялото при топлина: тя охлажда тялото и изхвърля токсините. Въпреки това, прекомерната и със странна миризма пот кара човек да се чувства неудобно и сигнализира, че нещо може да не е наред. Наистина е важно да се открие причината за това, за да се предотвратят по-сериозни проблеми в бъдеще.

Ето 7 състояния, които могат да предизвикат по-обилно потене:

1. Стрес

Прекаленото изпотяване може да бъде причинено от стрес. Стресът и тревожността не само влияят негативно на тялото, но и се проявяват под формата на пот. Този вид пот е и с допълнителна миризма, защото съдържа мазнини и протеини, смесени с бактерии на кожата.

2. Проблем с щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм)

Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза става хиперактивна и започва да произвежда твърде много тироиден хормон. Когато това се случи, процесите в тялото се ускоряват и сред много симптоми може да се почувствате нервни и може да имате загуба на тегло, както и прекомерно изпотяване. 

3. Ниска кръвна захар (хипогликемия)

Въпреки че прекомерното изпотяване може да бъде причинено от различни неща, понякога то може да бъде причинено от хипогликемия, която е ниско ниво на кръвната захар. Такова изпотяване идва независимо от това колко е топло. Заедно с това, човек с ниска кръвна захар също може да изпитва глад, тревога, замаяност и проблеми със зрението.

4. Хиперхидроза

Прекомерното изпотяване само на едно място върху тялото като врата, подмишниците, дланите или ходилата се нарича хиперхидроза. Тези области са засегнати най-много поради високата концентрация на потни жлези. Това не е опасно за живота, но е неприятно. Хиперхидрозата понякога е последвана от дразнещи и болезнени кожни проблеми и тревожност. Ако забележите петна от пот на тениската си около мишниците си или ако дланите ви са винаги влажни, по-добре е да се консултирате с лекар. За щастие има средства, които могат да намалят симптомите.

5. Странични ефекти от лекарствата

Прекалено изпотяване може да бъде причинено от лекарство, което приемате. Няма причина да се плашите - изпотяването е често срещан страничен ефект на различни лекарства като антибиотици, лекарства за кръвно налягане и други. Можете да намерите информация за страничните ефекти в листовката на лекарството.

6. Менопауза

Ако усещате силна топлина в гърдите ви, която стига до главата ви, придружена от прекомерна пот, това се случва поради предстояща менопауза или перименопауза. Изпотяване, дисфункция на менструалния цикъл, мигрена, горещи вълни и студени тръпки се случват в резултат на промяна на нивата на естроген.

7. Излишни килограми

Затлъстяването е нарушение, характеризиращо се с наличието на голямо количество телесни мазнини. Генетиката, неактивността, нездравословната диета, хранителните навици, някои лекарства и липсата на сън могат да причинят затлъстяване и да доведат до допълнителни здравословни проблеми. Затлъстяването причинява вторична хиперхидроза (хиперхидроза, която не е основна причина, но може да означава друго основно състояние) и прави живота неудобен.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay