Възможно ли е кето диетата да предизвика обрив?

Възможно ли е кето диетата да предизвика обрив?

Кето диетата днес е много срещан избор на начин на хранене от мъже и от жени. И макар че определено може да доведе до загуба на тегло, тя може и да има и някои… по-малко от приятни странични ефекти, като кето грип, диария и кето дъх.

Към тези странични ефекти може да добавите и още един – кето обрив… и звучи дори по-лошо от това да се разхождате с дъх, който мирише на ацетон.

Кето обрив? Какво е това? Това е необичайно възпалително заболяване, което често се характеризира с червени, сърбящи подутини по шията, гърба и стомаха.

Какво значи да сте в кетоза? Въпреки че точната причина за обрива е неизвестна, тя може да бъде свързана с кетоза (състояние, при което тялото ви гори мазнини за гориво вместо въглехидрати – и съименникът на кето диетата). Някои хора имат по-голяма вероятност да развият обрив от други – всъщност това се наблюдава най-често при жени от азиатски произход, които са на възраст около 20-30 години.

Как точно изглежда кето обривът? Той често се бърка с екзема, споделят специалисти. Той се проявява като сърбящи, зачервени, повдигнати неравности по врата, ръцете, подмишниците, гърдите и гърба. С течение на времето неравностите на обрива могат да станат кафяви или пигментирани.

Как може кето диетата да причини обрив? Диетата не предизвиква непременно обрива. Моментът е свързан с момента, когато човек е в състояние на кетоза, което може да доведе до промени в чревната флора. Причиняването на възпаление в червата води до имунен отговор в кожата, проявяващ се с обрив.

Храненето по кето диета обаче не е единственият начин да изпитате кетоза. Хората, които са на диета, остават гладни за по-дълго време или страдат от диабет, е по-вероятно да имат и повишени нива на кетон. Отказването на въглехидратите, независимо от избрания начин на хранене, който следвате, може също да доведе до кетоза.

Все пак при повече хора, които следват кето диетата, има увеличение на анекдотичните данни за кето обрив, въпреки че състоянието все още се счита за много рядко. В момента няма достатъчно изследвания, върху които да се базира теория защо само определени хора, хранещи се с кето, са податливи на обрив.

Как да се отървете от обрива? Понякога отшумява сам, но ако изпитвате обрив, който не се подобрява в рамките на две седмици, е време да посетите дерматолог. Той ще ви предпише най-доброто за вас лечение.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay