В каква поза е най-добре да спите?

В каква поза е най-добре да спите?

Дори ако си лягате по различно време всяка вечер, има вероятност да се придържате към една и съща поза за сън всеки път, когато легнете. Предпочитаната от вас позиция за сън може да доведе до някои здравословни проблеми, вариращи от хъркане до болки в различни части на тялото ви.

Ето кои пози за сън имат най-много ползи за здравето и кои е добре да избягвате:

1. По гръб 

Докато спането по гръб може да ви помогне да запазите кожата си без бръчки за по-дълго, това не е най-добрата позиция, ако страдате от болки в кръста, защото може да влоши състоянието. Ако партньорът ви се оплаква, че хъркате, спането по гръб също може да не е най-добрата позиция, тъй като може да влоши и вашата сънна апнея.

Но ако някога сте се събуждали с досадна болка във врата, тогава спането по гръб може да е полезно, защото поддържа главата, шията и гръбначния стълб в неутрално положение, като предотвратява болките в тези области. Спането по гръб също не се препоръчва за бременни жени, защото може да ограничи притока на кръв и кислород към бебето.

2. На лявата страна

Да бъдете хидратирани и да ядете достатъчно фибри определено може да е от полза за храносмилателната система, а спането на лявата страна може да помогне и за регулиране на червата. Когато спите на лявата си страна, гравитацията насърчава нормалните движения на червата. Освен че облекчава запека, се смята, че спането на лявата страна е най-полезно за вашето здраве.

3. На дясната страна

Ако често усещате, че сърцето ви прескача, тогава намаляването на кофеина и намирането на здравословен начин за справяне със стреса е правилната стъпка. Освен тези промени в начина на живот, спането на дясната страна може да бъде полезно за сърцето ви. Изборът да спите на дясната страна може да ви предпази от сърдечна недостатъчност и други проблеми, свързани със сърцето.

4. По корем

Въпреки че спането по корем може да намали хъркането, то има много недостатъци в сравнение с други позиции за сън, тъй като грабнакът не е в правилна позиция. Може да доведе до болки в гърба, врата и раменете и дори може да е причина за по-бързо стареене на кожата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay