Диабет? Броколите могат да помогнат

Диабет? Броколите могат да помогнат

Няма да бъде пресилено да се каже, че диабетът се очертава като едно от най-разпространените метаболитни нарушения в нашето време. Състоянието, което повлиява производството на инсулин или влияе върху реакцията на организма ви към произведения инсулин, има вредно въздействие върху цялостното ви здраве.

Според изследвания, диабетът, ако не се управлява правилно, може да доведе до бъбречна недостатъчност, сърдечни заболявания, възможно е и да се стигне до слепота. Вярно е, че диабетът е нелечим, но човек може успешно да контролира симптомите, като се храни правилно и промени лошите си навици на живот.

Контролът над диабета и пряко свързан с диетата и начина ви на живот. Според лекари, хапването на храни с високо съдържание на фибри може да задържи колебанията в кръвната захар. Как, ще попитате? Защото ядейки храни, богати на фибри, те не се усвояват толкова бързо, поради което глюкозата в кръвта се освобождава постепенно и нивата на кръвната захар остават стабилни.

Ако сте диабетик или наскоро сте били диагностицирани с преддиабет, може би трябва да опитате да включите повече броколи в диетата си. Кръстоцветните зеленчуци не само са пълни с фибри, но и контролират възпалението, което е рисков фактор при диабета. А и броколите имат много нисък гликемичен индекс. Те са с ниско съдържание на калории и са източник на фибри, което ги прави суперхрана. В лабораторно проучване, публикувано в списание "Diabetes" през 2008 г., екип от учени установява, че сулфорафанът в броколите предпазва от увреждане на клетките, причинено на кръвоносните съдове в повечето случаи на диабет.

Броколите са храна, която може да бъде приготвена по безброй начини. Може да ги хапвате в салати, като предястие или основно. Подхождат си както с месо, така и с различни видове сирена. Не изискват дълга термична обработка.

Освен това броколите могат да помогнат за здравето на кожата ви, да повишат имунната ви система, да подобрят зрението ви и здравето на простатата, както и спомагат за по-бързото сваляне на излишни килограми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay