Диагноза: диабет

Сексът и диабетът

 

Диагнозата диабет преобръща живота на болния. Но както твърдят лекарите, няма причина човек да не води пълноценнен живот, въпреки проблемите с нивата на кръвна захар. Разбира се, определени правила трябва да се спазват. Това важи и за сексуалния живот на диабетика и за раличните начини, по които болестта би могла да повлияе сексуалните функции и желание за ласки.

 

По време на любовната игра и най-вече на самия полов акт се изразходва голямо количество калории. Това може да доведе до хипогликемия – намаляване на количеството захар в кръвта. Мерете нивото на кръвна захар преди и след секс, за да видите как реагира организмът ви. Може да се консултирате с личния си лекар ако е нужна промяна в количеството инсулин, което си инжектирате. Също така може преди акта да хапнете или пийнете нещо сладко.

 

Жените с диабет

Сексуалният акт при жената е много по-специфичен отколкото при мъжа. Трудностите се задълбочават при заболявания като диабета, но те не се напреодолими.

При жените кръвната захар се повишава преди настъпването на месечния цикъл. Нивото на хормони като естрогена и прогестерона се повишава и инсулинът по-трудно се усвоява от клетките. В продължение на няколко месеца може да следите дали има съществени разлики в нивата на кръвната ви захар по време на месечния ви цикъл и след него. Ако откриете връзка между нивата на глюкоза и менструацията ви, най-добре би било да се консултирате с личния си лекар относно приема на инсулин или други медикаменти.

Част от вината за по-високите нива на кръвна захар според някои учените принадлежи на предменструалният синдром, който ни кара да се чувстваме вечно гладни. Ако апетитът е повишен, опитайте се да ядеде по-на често и по-малко. Избягвайте кофеина и алкохола.

Ако пиете противозачатъчни, най-добре се посъветвайте с лекар кое хапче би било най-подходящо за вас. Противозачатъчни, които съдържат фиксирани количества естроген и прогестерон са по-подходящи, защото поддържат нивата на кръвна захар в нормални граници.

Диабетът може да създаде пречка при овлажняване по време на половия акт. Затова използвайте лубринканти. Ако проблемът се задълбочи, причината може да е в нивата на естроген. Хормоналната терапия е решение, но може да предизвика други здравословни проблеми

Излишъкът на захар в кръвта може да доведе до поява на бактерии или гъбички. Ако се чувствате некомфортно, усещате сърбеж или леко боцкане когато ходите по малка нужда, говорете с гинеколог. По всяка вероятност той ще ви предпише вагинални хапчета или антибиотик.

 

Мъжете с диабет

Основният проблем при мъжете с диабет е ерекцията. Проблемът е чисто физиологичен и е свързан с по-слабата циркулация на кръвта.Чувството на гняв и потиснатост могат да усложнят ситуацията. Ето няколко съвета:

Говорете с лекаря си за вероятните причини за сексуалната си дисфункция. Може решението да е съвсем просто като промяна в медикаментите. Много лекарства, включително тези за кръвно налягане, оказват влияние върху сексуалното желание.

Ако от време на време изпитвате трудности с ерекцията, това може да е на чисто психологическа основа. Ако проблемът е константен, по всяка вероятност става въпрос за физиология.

Ако пиете медикаменти като Виагра или Левитра. Ерекцията с помощни средства продължава около час при около 80 % от мъжете. При диабетиците могат да се появят странични ефекти като главоболие, ниско кръвно налягане и диария. Приемът на хапчето е противопоказен и ако имате проблеми със сърцето. Може да опитате да решите проблема и с помпа за пенис или с друг вид стимулация.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay