Диетата с цветовете на дъгата ще ви помогне да отслабнете и да сте здрави

Диетата с цветовете на дъгата ще ви помогне да отслабнете и да сте здрави

Ние всички искаме да сме слаби и в добра форма, но най-важното е да бъдем здрави. Не е нужно да спазвате сложни режими на хранене, просто следвайте дъгата. Отслабването е едно от многото предимства на диетата с цветовете на дъгата. Изследванията също така доказват, че антиоксидантите и алкализиращите свойства на плодовете и зеленчуците могат да намалят риска от рак.

Събрахме няколко факта за тази диета и за това как влияе на здравето ви:

Плодовете и зеленчуците от различни цветове всъщност съдържат различни видове микронутриенти. Ето защо е изключително важно да се консумират редовно всички цветове. Тази диета е режим на хранене, който съдържа изобилие от всички хранителни цветове.

Правилата са прости и лесни за запомняне. Яжте 5 чаши плодове и зеленчуци в 5 цвята (червено, жълто и оранжево, бяло, зелено, синьо и лилаво) всеки ден.

Червено

Диетата с цветовете на дъгата ще ви помогне да отслабнете и да сте здрави

Червените храни са ягоди, диня, розов грейпфрут, малини, цвекло, червено цвекло, червен лук, ряпа, домат и др.

Този вид храна е богата на мощни антиоксиданти и витамин Р. Например, ресвератролът (в червеното грозде) има противовъзпалителни свойства, които намаляват риска от сърдечни заболявания и рак. Ликопенът (в диня, розов грейпфрут и домат) помага за борба с рака на простатата. Бетацицин, който дава лилавия цвят на цвеклото, се счита за мощно средство за предотвратяване на рак.

Жълто и оранжево

Диетата с цветовете на дъгата ще ви помогне да отслабнете и да сте здрави

Жълти и оранжеви опции за храна са лимони, моркови, тиква, жълти чушки, царевица, жълти ябълки, праскови, кайсии, пъпеши, ананаси и т.н.

Оранжевите храни съдържат много бета каротин и витамин С, които са чудесни за защита на кожата и мукуловите мембрани. Бета каротинът също така намалява риска от рак, сърдечни заболявания, катаракта, артрит и увреждане на кръвоносни съдове. Лутеинът е друг компонент на жълтите и оранжевите храни. Подобрява зрението и здравето на очите, поддържа мозъчната функция и предотвратява рака.

Бяло

Диетата с цветовете на дъгата ще ви помогне да отслабнете и да сте здрави

Белите храни са карфиол, лук, ряпа дайкон, чесън, Хикама и др.

Белите храни съдържат ксантон, който има антиоксидантни, противовъзпалителни и антитромботични свойства. Предотвратява сърдечните заболявания и усилва имунната система.

Лук, например, е чудесен пробиотик. Чесънът съдържа алицин, който понижава кръвната захар и предотвратява сърдечносъдовите атаки. Лукът и чесънът имат противовъзпалителни и антибактериални свойства. Дайконът е естествен диуретик, помага за почистването на бъбреците и премахва токсините от тялото ви.

Зелено

Диетата с цветовете на дъгата ще ви помогне да отслабнете и да сте здрави

Зелените опции за храна са спанак, краставици, магданоз, лайм, тиквички, аспержи, зелени листни зеленчуци, авокадо, киви, зелени ябълки, броколи, грах и др.

Хлорофилът, съдържащ се в зелените храни, помага за предотвратяване на рак, детоксикация на черния дроб и поддържане на контрол върху теглото. 

Зелените храни са богати на детоксикална минерална сяра, премахват токсините от тялото и предотвратяват рак и дегенерация на макулата. Зелените храни съдържат и калий, което помага да се предпази сърцето ви. Тилакоидите в спанака помагат да стимулират загубата на тегло и да намалят апетита.

Синьо и лилаво

Диетата с цветовете на дъгата ще ви помогне да отслабнете и да сте здрави

Сини и лилави опции за хранене са червено зеле, грозде, патладжан, боровинки, сливи и др.

Сините и лилави храни намаляват риска от рак и са чудесни за уринарния тракт. Антоцианинът в този вид храни се бори с увреждането на вашите клетки, насърчава здравето на сърцето, намалява холестерола, бори се със затлъстяването и повишава когнитивната функция.

Ако сте в супермаркета и имате проблеми при решаването на това, кои храни да вземете, помнете правилото - избирайте ги по цвят. Когато пълните вашата количка за пазаруване, уверете се, че разполагате с всичките 5 цвята: червено, жълто или оранжево, бяло, зелено, синьо или лилаво.

Тази диета не само подобрява вашето здраве и ви предпазва от различни заболявания, но също така ви помага да отслабнете. Едно от основните предимства на тази диета е, че не е нужно да следвате сложни планове за хранене. Просто заменете повечето нездравословни храни като паста, пица, торта с плодове и зеленчуци.

А Вие ядете ли достатъчно червени, жълти, оранжеви, зелени, сини и лилави зеленчуци и плодове? 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay