Домашни средства за облекчаване на болката в ушите

Домашни средства за облекчаване на болката в ушите

Едно от най-неприятните неща, които могат да се случат на човек е да изпитва болка и дискомфорт в ушите. Това пречи както на работата ни, така и на способността ни да си починем. За щастие има някои домашни средства, които могат да помогнат за намаляването на болката.

Не забравяйте да се консултирате с лекар, преди да използвате някое от тези средства!

Защо се появява болка в ушите?

Най-честата причина за болка в ушите е остър отит. Това състояние засяга главно деца и възниква, когато евстахиевата тръба е запушена. Това причинява натрупване на течност в ушната кухина, което води до възпаление и инфекция на средното ухо. Други причини за този тип болка са излишната ушна кал, зъбни проблеми, инфекция на синусите или гърлото, нараняване поради промяна на налягането и други.

1. Болкоуспокояващи без рецепта

Някои лекарства без рецепта, които могат да помогнат за овладяване на болката, свързана с ушна инфекция, са парацетамол, ибупрофен и аспирин. Важно е да следвате инструкциите за подходящите дози и да се консултирате с лекар, преди да ги дадете на деца и бебета, тъй като обикновено те се нуждаят от по-малки дози. Имайте предвид, че не е безопасно за децата да приемат аспирин.

2. Студени или топли компреси

За облекчаване на болката могат да се използват и компреси. Поставете ги на ухото си за 10 минути, редувайки топло и студено. Можете също така да използвате или само топли или само студени компреси. Този метод може да се използва при възрастни и деца, като внимавате да не прилагате леда директно върху ушите на децата. Топлите компреси също не бива да бъдат прекалено топли. 

3. Зехтин

Зехтинът може да помогне, ако болката е причинена от натрупване на ушна кал, тъй като благодарение на текстурата си, той я омекотява и ушната кал излиза от ухото. Този метод не е подкрепен от науката, но хората твърдят, че помага. Поставянето на няколко топли капки зехтин в ухото може да има противовъзпалителен ефект, който може да намали болката.

4. Масаж

За болка, причинена от проблеми с дъвкателните мускули, опитайте леко да масажирате зоната, като натиснете и започнете от зад ушите, движейки се към врата с движения надолу и след това към предната част. Този тип масаж също може да помогне за успокояване на болката, причинена от ушна инфекция и излишна течност.

5. Хомеопатични капки за уши

Тези капки могат да бъдат закупени от аптеките или онлайн. Те се правят с билкови екстракти и са полезни за намаляване на налягането, причинено от ушната кал и течностите. Открито е, че тези видове капки са толкова ефективни, колкото антибиотичните лечения; въпреки това се препоръчва да се консултирате с лекар, преди да ги използвате при кърмачета.

6. Джинджифил

Джинджифилът може да помогне за намаляване на болката благодарение на активните си природни свойства, както и на факта, че е антимикробно и противогъбично средство. Просто нанесете топъл джинджифилов сок около външния ушен канал, без да го поставяте директно в ухото.

7. Чесън

Дълги години чесънът се използва като помощно средство за облекчаване на болката и предотвратяване на инфекции, благодарение на своите противовъзпалителни и антимикробни свойства. За да успокоите болката и дискомфорта, накиснете счукан чесън в сусамово масло за няколко минути. След това го прецедете и нанесете в ушния канал.

8. Кислородна вода

Друго широко използвано средство е кислородната вода, популярен антисептик, който се използва за заздравяване на рани и наранявания. При болки в ушите се препоръчва да се поставят 3 до 5 капки в засегнатото ухо на всеки 3 до 4 часа. Важно е да я оставите в ушния канал за няколко минути, преди да изплакнете с чиста вода. 

9. Женско биле

Проучванията са установили, че противовъзпалителните и антибиотичните компоненти на корена на женско биле могат да облекчат болката в ушите. Загрейте супена лъжица корен от женско биле и супена лъжица бистро масло. Смесете всичко и изчакайте 5 минути, докато изстине. Поставете сместа от външната страна на ушния канал и оставете да престои 15 минути, след което внимателно изплакнете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay