Ето какво се случва, ако не перете спалното си бельо редовно

Ето какво се случва, ако не перете спалното си бельо редовно

Прекарваме по-голямата част от живота си (около една трета от него) в сън. И докато спим в леглата си, остатъчни материали, като мазнина, кожни клетки и мръсотия остават в чаршафите ни, натрупвайки се с течение на времето. Всеки нормален човек предпочита да си в чисти чаршафи. Но какво се случва, ако ги оставите мръсни малко повече от препоръчаното? Ето какво може да ви причини натрупаната мръсотия:

Акне/Пъпки

Ако забелязвате досадни пъпки по кожата си, твърде вероятно е калъфката ви за възглавница да е мръсна. Ежедневната употреба може да причини натрупване на мъртва кожа, масло и бактерии и да причини запушени пори, което води до акне. Кожата ви също може да се зачерви поради бактерии от акарите Demodex, които присъстват в чаршафите и възглавниците. Ако кожата страда, опитайте да сменяте калъфката си на всеки 2 до 3 дни.

Алергии

Ако кихате и очите ви сърбят през нощта може да страдате от алергии. Причините за тях могат да варират от прах до истински прахови акари, живеещи в чаршафите ви. Тези прахови акари, макар и микроскопични, могат да причинят сериозни случаи на алергии и астма. За да избегнете тези алергени, не забравяйте да перете чаршафите си с гореща вода. Можете дори да закупите дишащо и хипоалергенно спално бельо, за да избегнете тези симптоми.

Спането с домашни любимци не се препоръчва

Спането с вашите домашни любимци може да е сладко и удобно, но крие някои рискове, за които трябва да сте наясно. Тъй като някои домашни любимци имат кърлежи, важно е да се отървете от тези насекоми, тъй като те могат да причинят лаймска болест. Козината на четириногите ни приятели също може да привлече прахови акари. Ако решите да споделяте спалнята си с животните, не забравяйте да перете чаршафите си и винаги да поддържате тяхното здраве и хигиена.

Сърбеж в скалпа

Топлите и влажни калъфки за възглавници създават идеална среда за гъбички, известни като дерматофити. Те причиняват сърбящи плешиви петна по скалпа, иначе известни като трихофития на скалпа. Въпреки че можете лесно да потърсите лечение от специалисти, превенцията е ключова. За да намалите шансовете за дразнещо усещане по главата, не забравяйте да перете калъфките на възглавниците и завивките си.

Зачервени очи

Ако страдате от конюнктивит, вероятно отново става дума за мръсно спално бельо. Това се дължи на бактерии, присъстващи в спалното бельо, особено калъфките за възглавници. Ако вие или някой, който споделя едно легло с вас, наскоро сте имали конюнктивит, изперете чаршафите и спалното бельо с гореща вода, за да намалите шансовете за повторно заразяване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay