Желязо и бременност – защо се нуждаете от него, как и в какво количество да си набавяте

Желязо и бременност – защо се нуждаете от него, как и в какво количество да си набавяте

Желязото е минерал с особено значение по време на износване на дете. Ето защо и как да получите достатъчно от него за вас и вашето дете:

Вече няколко пъти сте чували за значението на желязото по време на бременност. Но замисляли ли сте се защо желязото е от решаваща важност и как може да сте сигурни, че получавате достатъчно от него?

Защо имате нужда от него?

Тялото ви произвежда хемоглобин, вещество в червените кръвни клетки, което транспортира кислород в цялото ви тяло. По време на бременността тялото ви доставя кръв и кислород на вашето бебе, така че търсенето на желязото нараства, за да бъде в крак с увеличаването на кръвоснабдяването. Всъщност се нуждаете от около два пъти повече желязо, 27 милиграма на ден, отколкото когато не сте бременна.

Тежката анемия с дефицит на желязо е страшна, в най-лошия случай може да причини преждевременно раждане, ниско тегло на бебето при раждане, детска и майчина смърт. Дефицитът на желязо ви кара да се чувствате особено неприятно. Може да доведе до умора, виене на свят. Когато прибавите симптомите към тези, свързани с бременността, положението става тежко.

Приемате ли правилната доза?

Повечето лекари изследват нивата на желязото в тялото ви през първия триместър и скоро след това. Има малък риск от приема на повече количество, така че следвайте съветите на вашия лекар относно диетата ви и добавките, които приемате.

Добавяне на желязо към вашата диета

Освен че приемате добавка, увеличаването на количеството желязо, което получавате от диетата си, също ще има значение. Има два вида желязо – хем и не хем. Нехемовото желязо се намира най-вече в боба, зеленчуците, сушените плодове, яйцата, пълнозърнестите храни и продуктите, обогатени с желязо. Желязото от хем идва от животинските източници, като червено месо, риба и пилешко. Вашето тяло усвоява най-добре хемовото желязо, така че е добра идея да се съсредоточите особено върху тези храни. Препоръчително е да хапвате два пъти месо седмично.

Независимо дали приемате желязото като добавка или като част от менюто си, потискането му с елементи, съдържащи калций, като мляко или сирене, всъщност може да намали способността на тялото ви да го абсорбира. От друга страна, приемането на желязо с някакъв вид киселина, като чаша портокалов или доматен сок, може да засили усвояването му. Така че помислете с какво ще гарнирате зърнената си закуска сутрин.

Нива на желязото след раждането

Независимо дали сте развили дефицит на желязо по време на бременността, добрата новина е, че според статистиката, вие вероятно ще се върнете към нормалното си състояние след раждането. До шест седмици след появата на бебето нивата на желязо в организма ви ще се върнат към нормалното. Но ако и преди зачеването сте имали дефицит на желязо, продължавайте да спазвате постоянния си прием на желязо. Така ще помогнете на тялото си да възстанови загубената енергия, необходима, за да отглеждате с радост детето си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay