Защо е добре да спите в студена стая

Защо е добре да спите в студена стая

Спането в гореща стая не само ни кара да се чувстваме неудобно и изпотени, но също така пропускаме много предимства, които бихме могли да получим само като спим в студена стая. Най-подходящата температура за спалнята е 18 градуса. При тази температура ще получите възможно най-качествения сън. 

Ето кои са предимствата на спането в студена спалня:

1. Помага ни да останем свежи и с младежки вид

Спането в стая с по-ниска температура насърчава производството на мелатонин, наричан още "хормон на съня" в тялото. Освен това е антиоксидант, което означава, че служи като хормон против стареене на тялото.

2. Може да помогне за предотвратяване на безсънието

Изследванията посочват, че няколко форми на безсънието всъщност са свързани с по-високата телесна температура. Много хора, които страдат от безсъние, имат трудности да регулират телесната си температура, ограничавайки способността им да губят топлина. Правейки нашите спални по-хладни, ние можем да подпомогнем телата ни да се охлаждат и да спим по-добре. 

3. Държи стреса далеч

По-високите температури означават, че тялото освобождава повече "хормон на стреса", наречен кортизол. По-хладното помещение може да ни помогне да поддържаме нивата на кортизол под контрол, а това означава по-малко стрес и по-добро качество на съня.

4. Намалява риска от някои заболявания

Спането в хладна стая може да намали шансовете ни за развитие на метаболитни заболявания като диабет. Също така подобрява нивата на хормона на растежа, които помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания, депресия и затлъстяване. Повишеният мелатонин също намалява шансовете ни за болест на Алцхаймер.

5. Това може да доведе до по-дълбок и непрекъснат сън

Когато сме в дълбок сън, тялото ни изпълнява основни задачи като клетъчен "ремонт" и консолидиране на паметта, но не е в състояние да регулира телесната температура. Повишаването на температурата може да ни събуди от дълбокия ни сън, така че спането в хладна стая намалява шансовете това да се случи.

6. Предотвратява гъбични инфекции

Жените могат да предотвратят гъбични инфекции, като спят в стая с по-ниска температура. Бактериите и гъбичките обичат да живеят в топла и влажна среда, така че поддържането на помещението на хладно ще ги спре да се разпространяват като горски пожар през нощта.

7. Това може също да помогне за подобряване на плодовитостта при мъжете

Това е така, защото продължителното излагане на топлина може да повлияе лошо на мъжката плодовитост. Спането в студена стая, заедно с носенето на свободно бельо, може да предотврати това. Ако планирате да имате бебе в скоро време, това е добра причина да намалите отоплението в спалнята.

8. Това държи далеч "лошите" мазнини

Спането в студена стая може да подобри метаболизма на тялото ни, активирайки нашите "кафяви мазнини", които изгарят калории от тялото ни. Това също може да помогне за премахване на нежеланите мазнини от тялото ни, което може да доведе до загуба на тегло.

9. Може да помогне за облекчаване на болката и възпалението

Подобно на поставянето на лед или студен компрес върху подута или възпалена област на тялото ви, спането в студена стая може да има успокояващ ефект, който може да помогне срещу болка и възпаление, което в противен случай може да прекъсне съня ви. Това може да е част от причината, поради която много спортисти предпочитат да спят в студена стая след игра. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay