Защо някои мъже могат да изпитват симптоми на бременност, когато партньорката им очаква бебе

Защо някои мъже могат да изпитват симптоми на бременност, когато партньорката им очаква бебе

Умората, гаденето и рефлуксът са някои от симптомите, които жената може да очаква да има през определени етапи от бременността си. Това, което тя може да не очаква, е, че партньорът й може също да развие някои от тях. Да, мъжете могат да имат някои симптоми, въпреки че няма как да са бременни, но истината е, че това се случва доста често. 

Ето каква е причината за този странен феномен:

Как се нарича това явление и какво означава

Когато една двойка очаква бебе, те може да споделят нещо повече от вълнение, съмнения и дълги часове пазаруване, за да посрещнат бебето си. Могат да споделят и някои симптоми.

Това явление е известно като "синдром на куваде". Името идва от френския и означава нещо като "да се излюпиш". Въпреки това, може да го знаете с по-популярното му име: симпатична бременност. Партньорът от мъжки пол може да изпитва променени нива на хормони, гадене, наддаване на тегло, умора, безсъние и дори болки, в зависимост от случая.

Защо някои мъже могат да изпитват симптоми на бременност, когато партньорката им очаква бебе

Колко често е това състояние

Въпреки че това състояние все още не е напълно признато като свързано със здравето разстройство, има различия в мненията между лекарите и други учени относно това, което го причинява. Необходими са повече изследвания, за да се разбере напълно естеството на синдрома.

Няколко проучвания обаче установиха, че това състояние е доста често. То може да засегне голям процент от бъдещите бащи. Резултатите могат да варират в зависимост от тяхната националност и симптомите могат да се появят в края на третия месец или по-нататък през последния триместър на бременността на жената.

Защо някои мъже могат да изпитват симптоми на бременност, когато партньорката им очаква бебе

Защо се появява синдром на куваде

Въпреки че експертите все още не знаят защо някои мъжки партньори проявяват тези симптоми, има редица теории, които са се опитали да го обяснят.

Според някои изследователи това може да е соматизационен отговор. Макар името да изглежда страшно, соматичните симптоми са просто физически симптоми, които имат емоционален корен. Помислете например, когато сте влюбени или много развълнувани и чувствате "пеперуди в стомаха си". Може да се окаже, че стресът и очакването на бебето и новите отговорности, с които идва бащинството, могат да предизвикат симптоми при мъжете, подобни на тези, които жените имат по време на бременност.

Други учени твърдят, че синдромът на куваде може да бъде причинен от редица хормонални промени, които мъжете претърпяват, когато партньорката им е бременна. Те смятат, че може да има намаляване на производството на тестостерон и кортизол и увеличаване на пролактина и естрогена, хормони, обикновено свързани с женското тяло.

От друга страна, има учени, които вярват, че колкото повече бъдещият баща е ангажиран с бременността и раждането на партньорката си, толкова по-вероятно е той да сподели дискомфорта й. Това би било начин да се изрази съпричастност с майката и силно желание да се идентифицира с новата му роля на баща.

Защо някои мъже могат да изпитват симптоми на бременност, когато партньорката им очаква бебе

Как да управлявате състоянието, ако то възникне

За щастие, след като една жена роди, симптомите на партньора й вероятно ще изчезнат толкова бързо и внезапно, колкото са се появили за първи път. Междувременно може би е добра идея да имате предвид, че това не са нищо друго освен временни състояния, които няма да изложат здравето на никого на риск. Най-добрият начин да се справите с тях е да намерите начини да ги облекчите.

Някои опции са да спортувате или дори да медитирате, за да се справите с безпокойството. Можете също така да приемате естествени лекарства и най-вече е важно да имате балансирана диета за противодействие на дискомфорта в стомаха. Във всеки случай, не се колебайте да се консултирате с лекар за други възможности.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay