Защо спим и още интересни факти за съня

Защо спим и още интересни факти за съня

Повечето хора прекарват около една трета от живота си в сън или поне опитвайки се да заспят. Според експерти, когато спим, ние преминаваме през различни етапи (и не всички от тях включват сънуване). И все пак не знаем защо спим и защо сънуваме. Някои обяснения казват, че в духа на еволюционните теории и психология сънят има функцията да ни помага да решаваме проблеми. Докато някои други посочват, че този процес помага на тялото да се възстанови и подмлади.

Ето защо спим и защо сънуваме: 

За възстановяване и подмладяване на организма

Възстановителните функции на тялото се проявяват предимно по време на сън. Примери за това включват мускулен растеж, възстановяване на тъканите, синтез на протеини и освобождаване на растежни хормони. Следователно една от възможните причини, поради които спим, е свързана с възстановяване на тялото, като същевременно насърчаваме неговото подмладяване.

Като бонус, когато не спим добре, това често се отразява на лицето с тъмни кръгове. Един трик за намаляването им е да потупвате внимателно зоната под очите си, за да подобрите притока на кръв в областта.

За да работим върху решаването на проблеми

Има една теория, която казва, че сънищата може да са се развили, за да решат 2 основни типа проблеми.

Първите са тези, които трябва да бъдат визуализирани в съзнанието (като изобретател, който си представя ново устройство).

Втората категория е свързана с тези проблеми, изискващи нетрадиционен подход.

Психолог от Харвардския университет помоли някои студенти да изберат проблем и да се опитат да го решат насън. След седмица приблизително половината от тях сънували проблема, а една четвърт го решили. Така че, поне ако проблемите са относително лесни, някои хора могат да ги решат в съня си.

За консолидиране на спомени и учене

Друго предложение е, че сънят играе важна роля в паметта. Според изследванията консолидацията на паметта се случва по време на сън чрез укрепване на невронните връзки, които формират спомени.

По същия начин лошият сън и неадекватната почивка могат да доведат до неефективно функциониране на претоварените неврони при координиране на информация. По този начин способността ни за достъп до наученото може да бъде намалена. Освен това това може да повлияе на настроението, мотивацията и дори преценката и възприятието на човека.

За "пречистване" на мозъка

През живота си ние постоянно получаваме много информация, голяма част от която е ненужна. За да разберат как се задържа, група учени анализираха механизмите, участващи в поддържането на паметта (особено по време на фазата на съня при по-голяма релаксация и дълбока почивка).

Резултатите предполагат, че невронните връзки, които събират съответна информация, се засилват, докато спим. По същия начин тези, създадени от неподходяща информация, са отслабени и се губят.

Симулация на събития

Биологичната функция на сънуването може да симулира заплашителни събития и да измисли как да ги избегне. Така че е възможно съдържанието на сънищата да е организирано и избирателно.

Това означава, че по време на сън мозъкът изгражда сложен модел на света, в който някои видове елементи са недостатъчно представени. В същото време други са свръхпредставени и коригирани от преживяванията на будното състояние.

Причините, поради които спим, могат да се променят с годините

Сънят е изключително важен за бебетата, защото по време на сън мозъкът изгражда връзките между невроните.  

Препоръчителните часове сън, от които се нуждаем, според възрастта:

Новородени: 16-18 часа на ден

Деца в предучилищна възраст: 11-12 часа на ден

Деца в училищна възраст: Най-малко 10 часа на ден

Тийнейджъри: 9-10 часа на ден

Възрастни: 7-8 часа на ден

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay