Защо чесънът е важен за здравето ни

Защо чесънът е важен за здравето ни

Високо ценен през вековете като кулинарна подправка, чесънът е едно от най-старите култивирани растения в света. Това е издръжливо многогодишно растение, принадлежащо съм семейство Лилиеви. Други членове на семейството са праз, лук и шалот, всички се отличават с острия си аромат и вкус.

Използването на чесъна предшества писмената история. Записи на санскрит документиран употребата на лекарства с чесън от преди около 5000 години. Легендата предполага, че египетските фараони ценели високо чесъна, а робите, изграждащи пирамидите, получавали дневна дажба, за да ги поддържат здрави и във форма. През цялата история чесънът се счита за надеждно лекарство, особено по време на пандемии като холера и туберколоза и през Първата световна война, когато се използва като антисептик, прилаган върху рани за прочистване и заздравяване, лечение на дизентерия, причинена от бедните санитарни условия в окопите.

Луковицата на растението е най-често използваната част от растението. Той е отличен източник на витамин В6 (пиридоксин). Освен това е много добър източник на манган, селен и витамин С, както и на други минерали, включително фосфор, калий, калций, желязо и мед.

Порция от 100 гр. осигурява:

98 калории

7,9 гр. протеин

0,6 гр. мазнини

16,3 гр. въглехидрати

5,5 гр. фибри

Смята се, че много от възприетите терапевтични ефекти на чесъна се дължат на неговата активна съставка алицин. Това съединение, съдържащо сяра, придава на чесъна отличителната остра миризма и вкус. Съвременните изследвания се фокусират върху потенциала на чесъна за намаляване на риска от сърдечни заболявания, нива на холестерол и рак. Проучвания показват, че растението прави тромбоцитите (клетките, участващи в съсирването на кръвта) по-малко склонни да се слепват и да се придържат към артериалните стени, поради което действа като антикоагулант и намалява риска от инфаркти. Серните съединения също са изследвани за възможността да инхибират раковите клетки и да блокират туморите чрез забавяне на репликацията на ДНК.

Чесънът може да понижи леко кръвното налягане, главно чрез способността си да разширява кръвоносните съдове. Той се бори активно и срещу инфекции, вируси, бактерии и гъбички. Наричан е "руски пеницилин", за да обозначи неговите антибактериални свойства. Някои кожни състояния, като брадавици и ухапвания от насекоми, могат да реагират на чесновото масло или смачкана скилидка чесън.

За най-добър вкус и максимални ползи за здравето, купувате пресен чесън. Не купувайте такъв, който е мек, показва признаци на гниене или започна да покълва. Чесънът под формата на люспи, прах или паста е удобен за употреба, но е толкова добър, колкото пресния. Най-добре е да се съхранява при стайна температура в непокрит съд на хладно и тъмно място, далеч от излагане на топлина или слънчева светлина. Зависимост от възрастта и сорта си, цяла луковица чесън може да издържи от две седмици до два месеца.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay