Има ли връзка между тичането и намаляването на стреса?

Има ли връзка между тичането и намаляването на стреса?

Тичането е едно от почти задължителните условия за сваляне на излишните килограми. Всеки, който започва тази трудна битка, започва и да тича и да прави кардио тренировки. Да, кардиото безспорно има ефект при свалянето на килограми, но истината е, че не е задължително. Силовите тренировки също могат да ви помогнат при отслабването, така че тичането не е задължително, но то има и други ползи, заради които си струва да го правите. Една от тези ползи е, че тичането облекчава стреса. То е свързано с психичното здраве, а именно облекчаването на стреса и общото здравословно състояние. От гледна точка на спокойствието и облекчаването на стреса, нищо не е по-ефективно от бягането. Важно е да отбележим, че става дума за тичане, когато тялото ви е в добра форма и не изпитвате болка.

Ще забележите, че се чувствате много по-спокойни, уравновесени и всичките ви проблеми ще ви се струват по-малки и незначителни.

Защо тичането облекчава стреса?

Според Дъглас Ноърди, спортен психолог, хората стимулират мозъка си по много начини, когато тренират. Тренировката ви помага да увеличите притока на кръв към мозъка, да обработите повече глюкоза и дори да създадете връзки между невроните, които изграждат спомени. Това е причината да се чувствате толкова добре след тренировка.

Спортът като цяло подобрява здравето на мозъка. Освен това, докато тичате, обикновено спирате да мислите за нещата, които ви тревожат и пречиствате съзнанието си.

Силовите тренировки облекчават ли стреса?

Както кардиото, така и силовите тренировки могат да помогнат при стрес. Разликата е, че при силовите тренировки мозъкът ни е ангажиран с това да следим дали изпълняваме упражненията правилно, броим повторения, серии и т.н. При бягането и кардио тренировките не е нужно да мислим за нищо. От тази гледна точка, при кардио тренировките мозъкът ни си почива повече.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay