Какво да хапвате, за да намалите мускулната болка

Какво да хапвате, за да намалите мускулната болка

Всички сме съгласни, че тренировките са полезни. Но какво се случва, когато след тренировка не бихте могли да помръднете без да чувствате болка? Но има добри новини. Храненето може да помогне за намаляване на болката в мускулите. 

Някои храни могат да помогнат за облекчаване на болките, докато други (а именно захар, алкохол и преработени храни) могат да увеличат възпалението и да удължат мускулното напрежение. Ето какво да ядете, когато имате болки в мускулите.

1. Извара

Препоръчително е да се яде извара или кисело мляко след тренировка или когато мускулите ви се развиват. Това е така, защото и двете са добри източници на протеин: Една чаша извара предлага 14 грама протеин, докато киселото мляко осигурява 11 грама на порция. А протеинът е от съществено значение за възстановяването на мускулите. С увеличаване на интензивността и продължителността на тренировката, нарастват и нуждите от протеини.

2. Яйца

Яйцата са също чудесна храна след тренировка. Те не само са добър източник на протеин, но съдържат и таурин. Изследванията показват, че тази аминокиселина може да помогне за ускоряване на възстановяването, особено когато става въпрос за тренировки с по-висока интензивност. Тауринът се съдържа и в някои видове месо и риба, а понякога се добавя към енергийните напитки.

3. Череши

Черешите са известни със своите противовъзпалителни свойства, които могат да облекчат мускулното напрежение и спазми. По принцип те действат като НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен и аспирин), за да намалят болезнеността и да подобрят възстановяването след тренировка. Недостатъкът е, че ще трябва да ядете доста, за да получите ползите. Изследванията показват, че консумацията на 50 до 60 череши, консумирани два пъти на ден в продължение на 5 до 7 дни преди тренировка или атлетично събитие намалява болката, свързана с мускулна болезненост.

4. Кафе

Вземете си кафе или чай след потната сесия. Изследванията показват, че приемът на кофеин след тренировка може да помогне за подобряване на възстановяването на мускулите, но не прекалявайте. За да се възползвате от ползите, използвайте теглото и размера на тялото си, за да определите добро количество. Например жена, която тежи около 62 кг, би намерила облекчение, като консумира около 350 mg или около 2,5 до 3 чаши кафе. И не се колебайте да добавите малко мляко към това кафе. То е пълен с витамин D, калций и калий, за да изгради костна минерална плътност и да ускори възстановяването. Други големи източници на калий включват кокосова вода, сладки картофи, бял фасул, пиле и шам фъстък.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay