Какво мислят диетолозите за 10-дневното предизвикателство на Джей Ло

Какво мислят диетолозите за 10-дневното предизвикателство на Джей Ло

В случай, че не знаете, Дженифър Лопес и Алекс Родригес са започнали 10-дневно без захар и никакви въглехидрати предизвикателство, което стана много популярно в интернет пространството. Ние обичаме предизвикателствата, но искаме да знаем плюсовете и минусите на елиминирането на въглехидрати и захари от нашата диета. Деспина Хайд Ганди е диетолог, ето какво мисли тя за това предизвикателство:

Може ли да се елиминират въглехидратите от нашата диета?

"Нашето тяло изгаря въглехидрати за енергия, това е нашият предпочитан източник на "гориво"," казва Деспина. "Така че, когато хората ограничават въглехидратите до много ниско количество, а този брой обикновено е около 40 до 50 грама на ден, тялото трябва да намери друг източник на гориво." Вместо да изгаря въглехидрати за енергия, тялото ви ще започне да изгаря мазнините за енергия, която е метаболитно състояние, наречено кетоза.

Ако се опитвате да изгаряте мазнини, това може да звучи чудесно, но Деспина казва, че не всеки се чувства добре, когато се случва това. Хората се отказват от очевидните източници на въглехидрати като хляб, тестени изделия и ориз, но според Деспина е трудно да се избягват напълно въглехидратите, защото и зеленчуците например съдържат въглехидрати.

Диетологът не насърчава елиминирането на въглехидратите, защото: "Когато спрете да консумирате въглехидрати, казвате "не" на плодовете, "не"на бобови растения и леща, сладки картофи и всички тези прекрасни храни, които ни осигуряват фибри, а фибрите са много важни за тялото ни. Деспина препоръчва да се намали приема на въглехидрати, но не и да се ограничи напълно.

45 до 65% от дневния калоричен прием на човек трябва да се състои от въглехидрати. 

Може ли да се елиминира захарта от нашата диета?

Елиминирането на въглехидратите може да не е най-добрата идея, но изключването на захарта ще ви се отрази добре. Ползата от премахването на добавените захари е, че ще ядете по-малко преработени храни, което винаги е полезно. Също така може да усетите покачване на настроението ви, тъй като добавените захари нарушават нивата на инсулина и ни карат да се чувстваме зле и уморени.

Но когато изключвате сложните въглехидрати ("добри въглехидрати") като сладки картофи и леща, които са технически форма на захар, пропускате фибри, които подпомагат храносмилането и всъщност могат да ви помогнат да отслабнете. Според Деспина, естествено срещащи се захари като фруктоза, която се среща в плодовете, и лактоза, която естествено се среща в млякото и киселото мляко, осигуряват хранителни вещества под формата на минерали и протеин за нас. Ако кажете сбогом на всички тези неща, само защото те имат захар, ще пропуснете хранителните вещества, от които се нуждае тялото ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay