Какво се случва с тялото ви, когато имате махмурлук

Какво се случва с тялото ви, когато имате махмурлук

Няма съмнение – събуждането с махмурлук може да бъде ужасно. Интензивно главоболие, съчетано с гадене, обикновено е достатъчно, за да помислите да се откажете от пиенето завинаги, или поне до следващия уикенд.

Но има нещо повече – вашите тяло и мозък работят извънредно, за да ви помогнат да се възстановите от алкохола. Тялото ви работи, за да изведе токсините. Докато тялото ви разгражда любимите ви коктейли, той създава токсин, наречен ацеталдехид. Тялото ви работи сигурно, за да отстрани този токсин, който също е канцероген, което води до някои доста болезнени симптоми.

Бъбреците и черния дроб вършат основната работа. В опит да се отърват от ацеталдехида те работят на пълни обороти. Това води до засилено уриниране, което бързо може да доведе до дехидратация и силна жажда, дори болка в главата и виене на свят. С други думи – махмурлукът е по същество признаците и симптомите на дехидратация и резултатът от опита на тялото да се освободи от токсина, процес, който предизвиква черния дроб и бъбреците.

Стомашната ви лигавица е раздразнена. Ето затова ви се гади и посещавате тоалетната често. Проучвания показват, че алкохолът може да доведе до повишена тревожност при някои хора. Други сочат, че пиенето на алкохол понижава настроението, нарушава съня, повишава тревожността и предизвиква психически и емоционални симптоми на сутринта. Възможно е да изпитате емоции като срам, вина и смущение след пиянска вечер.

Възможно е да вдигнете и температура. Противовъзпалителните могат да помогнат за това, но трябва да внимавате кои лекарства ще изберете. С напредването на годините на тялото ви ще му отнема все повече време, за да обработи алкохола, поради по-малкото налични ресурси. Всеки път, когато пием повечко, изчерпваме жизненоважни ресурси на тялото си, които помагат за разграждането и преработката на алкохола. Тогава е важно да приемате антиоксиданти, ензими и аминокиселини.

Как да облекчите симптомите на махмурлука, а и дори да го предотвратите? Първо, гледайте какво пиете и кога го пиете. Лесно е да обърнете няколко чашки в компания на приятели, но не допускайте това да се случва всяка вечер.

Избягвайте алкохолните напитки с по-тъмен цвят, включително уиски и червени вина. По-светлите напитки като джин и водка имат по-малко алкохолни компоненти като конгенери или метаболити на метанол, които имат тенденция да изострят симптомите на махмурлук.

Пийте много вода. Най-добрият начин да намалите вероятността от махмурлук е да пиете вода, за да останете хидратирани и да разредите нивото на алкохол в кръвта си.

Не пропускайте хранене. Бъдете сигурни, че в стомаха ви има храна, така алкохолът няма да навреди на стомаха ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay