Какво се случва с тялото ви, когато останете без работа

Какво се случва с тялото ви, когато останете без работа

Загубата на работа е едно от най-стресиращите събития, които могат да се случат в кариерата ви, особено ако загубата е внезапна. Загубата на работа по време на пандемията от коронавирус може да подсили този стрес. Когато напуснете работа или ви уволнят, вие губите не само източника на приходите ви, но и вашата цел, рутина и комуникацията с колегите ви. Дори може да окаже влияние на физическото ви здраве.

Често хората разсъждават защо се чувстват толкова зле, толкова депресирани в създалата се ситуация, но тогава те губят повече, отколкото осъзнават. Вашите ум и тяло могат да ви изпращат сигнали, че загубената работа ви е била особено важна.

Не можете да спите или спите прекалено много. Проблемите със съня са знак, че преживявате загубата. Може да имате проблем да заспите, да останете заспали или да се събуждате прекалено рано. Една или две безсънни нощи не са притеснително, но ако се случват постоянно, е обезпокоително. Стресът от работата ви може да ви повлиява дори след нейната загуба.

Колкото по-дълго сте без работа, толкова по-предразположени сте към депресия. Знаците, за които трябва да внимавате, са загубата на интерес към дейности, които преди да си забавлявали и честото чувство на тъга и гняв.

Ставате все по-малко приятни за околните. Според проучвания безработицата може да причини промени в личността. Изследвания над почти 7 хил. безработни показват, че жените стават все по-малко приятни с всяка година безработица. А мъжете съобщават, че са по-любезни през първите две години на безработица, което рязко се променя след това. Тези промени се дължат на това как вашите перспективи могат да се променят, след като останете дългосрочно без работа. В ранните етапи на безработицата хората могат да имат стимули да се държат прилично в усилията да си осигурят друга работа.

Тялото ви боли, имате мигрена и разстроен стомах. Когато тялото ви е стресирано, мускулите ви се напрягат, за да ви предпазят от възприемана заплаха. С течение на времето, тази повишена готовност на тялото ви през цялото време, може да доведе до хронични проблеми, като мигрена. Болките в долната част на гърба и горните крайници също е резултат от стреса. С повишената тревожност идва и дискомфорта на стомашно-чревния тракт.

Апетитът ви се променя. Стресът може да причини повишаване или намаляване на апетита. Тези промени могат да бъдат придружени от загуба или наддаване на тегло.

И какво може да направите, за да се преборите? Вземете си почивка. След като тялото ви дава сигнал, че ви защитава от неразумни решения и лоши шефове, трябва да му дадете почивка. Ако не дадете възможност на нервната ви система да се отпусне, тя ще започне да ви причинява дългосрочни вреди.

Прекройте негативното си мислене. Един от принципите на когнитивно-поведенческата терапия е, че начинът, по който мислите, може да промени начина, по който се чувствате. Не е възможно всеки да смени работата, която не харесва, но може да се съсредоточи върху ситуацията, която може да контролира.

Напуснете. Дългите часове работа, липсата на автономия, несигурният график и икономическата несигурност на работното място са факторите, които допринасят за токсичната среда на работното място, които служителите трябва да вземат под внимание, а не да се справят с тях. Трябва да отстраните основния проблем, а не да се справяте със симптомите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay