Какво трябва да знаете за секса, след поставяне на спирала

Какво трябва да знаете за секса, след поставяне на спирала

Вътрематoчната спирала един от най-ефективните обратими методи за контрацепция. Веднъж поставена тя значително намалява притесненията ви от нежелана бременност, последвала от скъсан презерватив или забравено хапче. Тук е много важно да уточним, че спиралата предпазва от бременност, но не и от болести и инфекции, предавани по полов път. Затова тя е ефективна при положение, че сте с един сексуален партньор.

"Спиралта вече е поставена. Сега можете да правите много, много секс" - това обикновено са думите, с които гинекологът ви изпраща от кабинета, след като сте се подложили на процедурата. Но все пак, може ли това малко т-образно нещо да промени сексуалния ни живот?

1. Не би трябвало да окаже влияние на либидото ви

Има два вида спирала: нехормонални и хормонални, като нито един от тях не би трябвало да окаже влияние върху сексуалното ви желание или начина, по който се чувствате по време на секс. След като свикнете с чужото тяло, дори няма да усещате спиралата в себе си. Тъй като тя е поставена в маточната кухина, не можете да я видите или почувствате, така че не би трябвало да има отрицателно въздействие върху сексуалния ви живот.

2. Хормоналната спирала може да облекчи месечния ви цикъл

Специалистите казват, че жените, които изпитват обилно течение и спазми по време на цикъла си, мгат да изпитат облекчение, благодарение на прогестина в хормоналните спирали. Те намаляват кървенето и спазмите по време на вашия цикъл и дори биха могли напълно да спрат и двете. Ако не сте фен на секса по време на менструация, това означава повече възможности в графика ви.

3. Можете да се насладите на спонтанния секс

Сексът може да бъде по-спонтанен, когато не е нужно да мислите за хапчето. Разбира се, все още трябва да използвате презерватив, ако вие и вашият партньор не сте моногамни.

4. Може ли партньорът ви да усети връвчиците на спиралата?

Специалистите казват, че е малко вероятно. Докато вашата спирала е правилно поставена, можете да разчитате на факта, че те са изключително супер тънки и едва забележими, като дори омекват с времето. Ако се притеснявате дали спиралата ви е на мястото си или не, съществува има метод за проверка на връвчиците (за който ще ви разкажем съвсем скоро). Можете също така да се свържете с вашия гинеколог.

5. Може да се появи леко кървене след секс

Някои жени изпитват кървене по време на секс със спирала (особено с хормонална), въпреки че това не е често срещано явление. Хормоналните спирали изтъняват лигавицата на ендометриума, вътрешността на матката, която всеки месец бива изхвърляна. Ако лигавицата е много тънка, малка част може да се отдели по време на секс, което би причинило кървене. Ако изпитвате болка, обаче трябва да се свържете с вашия лекар. Това може да е знак, че спиралата ви не е на мястото си, което ви оставя незащитени.

6. Почти невъзможно е да забременеете

Както хормоналните, така и нехормоналните спирали са повече от 99% ефективни за предотвратяване на бременност. Не е лошо, нали?

7. Не е нужно да избягвате определени секс пози

Всяко тяло е различно, но ако спиралата е в правилната позиция в матката, изобщо не би трябвало я да усещате по време на секс". Повечето жени казват, че сексуалният им живот и любимите пози са останали незасегнати.

8. Грубият секс няма да я размести

Да, възможно е спиралата ви да се изплъзне (експулсиране), но се случва изключително рядко. През първата година след поставянето ѝ, процентът на експулсиране е приблизително 5 процента. Но правенето на секс не би увеличило или намалило този риск.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay