Как алкохолът повлиява на имунната ви система

Как алкохолът повлиява на имунната ви система

Тъй като баровете са затворени и всякакви партита са отменени заради пандемията от коронавирус, много хора заменят напитките с човек с виртуални щастливи часове. И тъй като навиците за пиене се адаптират към социалното дистанциране, консумацията на алкохол изглежда нараства.

В допълнение към добре познатите рискове от твърде многото пиене, хроничният прием на алкохол може да нанесе сериозна вреда на имунната ви система с течение на времето. Смята се, че алкохолиците са по-податливи на инфекции.

Тъй като изследователи все още работят за разбирането на новия коронавирус, проучвания, които биха доказали връзка между него и консумацията на алкохол, все още не са налични. Но все пак има доста причини за безпокойство.

Има доказателства, че хроничната употреба на алкохол прави хората по-податливи на респираторни вирусни инфекции. Защо? В допълнение към нарушаването на функцията на имунните клетки, хроничното пиене и пиенето по-рядко на алкохол могат да увредят функциите в белите дробове и червата. Обикновено белите дробове и червата, подобно на кожата ви, предлагат физически и имунологичен щит срещу инфекция. Прекалено многото алкохол разрушава тази бариера.

Не само това, но е възможно, след като пациентът е заразен, състояния, свързани с хронично пиене, могат да влошат заболяването. Някои ранни доклади от Китай и Италия описват тежки случаи на коронавирус, които включват имунна свръхреакция, наречена "цитокинова буря". Необходими са още доказателства, но хроничната употреба на алкохол може да занижи имунната система по начин, който може да предразположи пациента към тежки реакции.

Нужно ли е изцяло да отмените грандиозните щастливи часове? Не е. Ако не сте пияч, не започвайте сега. Ако сте човек, който пие умерено, продължете, но не увеличавайте приема на алкохол.

А колко пиене е нормално? Специалисти заявяват, че дамите трябва да си позволяват на ден най-много едно питие, докато на мъжете са позволени две. Разбира се, изключения заради повод са допустими, стига да не се прекалява, все пак в едни от най-разпространените коктейли има доста алкохол.

Естествено е, че хората се обръщат към алкохола в стресови моменти като тези пред последните месеци. Но дори и да не пиете достатъчно, за да компрометирате имунната си система, е факт, че алкохолът е временно решение. Приемът му може да работи в краткосрочен план, но след като ефектът му отслабне, ще подсили стреса, който сте имали преди. Това е един порочен кръг.

Ако осъзнаете, че имате проблем, се свържете със специалист, който може да ви помогне. Тъй като през следващите дни надали ще имате възможността да го посетите, организирайте си среща онлайн.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay