Как да загубите тегло с диета, богата на растителни храни

Как да загубите тегло с диета, богата на растителни храни

Опитвате се да влезете във форма, да отслабнете или просто да се храните по-добре? Може би сте опитвали всяка диета – с може би изключение на една. Има редица признати ползи от диетата на растителна основа, включително и загуба на тегло. 

Тя ви позволява да ядете два пъти повече храна с половината калории. Още по-добре е, че не е нужно да броите калориите или да измервате порциите. И каква е тайната на тази вълшебна диета? Растенията!

Вашето здраве ще се подобри, защото не само губите тегло, но ще спрете да консумирате животински мазнини и силно преработени храни, които могат да повлияят неблагоприятно на здравето, теглото и настроението ви. Растителната диета се фокусира върху консумацията на пълноценни храни, а не върху храненето с преработени и животински такива.

Важно за диетата е да превърнете растенията в основа част от диетата ви. Единствената трудност? Може да отнеме известно време на вкусовите ви рецептори, защото те може би не са свикнали да ядат здравословна храна, без излишно тя да е подправена със захар и сол. Отделете си няколко седмици, за да свикнете.

Храненето на растителна основа често се бърка с веган диетата. Макар да имат сходства, между тях има и фини разлики. Веганите избягват всички животински продукти. И нямаме предвид само животинската храна, но и дрехите, в които има нещо животинско. Въпреки че веганските храни вече са засипали пазара и се смятат за особено здравословни, те все пак са преработени. Междувременно някой, който яде 100 процента пълноценна храна, растителната диета елиминира не само животински продукти, но и високо рафинираните и преработени храни.

Как тази диета може да ви помогне да отслабнете? Отговорът може да се обобщи с две думи – калорийна плътност. Ето какво значи тя и защо е ключова за отслабването. Калорийната плътност означава броя на калориите в килограм храна. Това е причината да се храните с повече храна, а да продължавате да отслабвате. Избирайки храни с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на обем, можете не само да ядете повече, но и да се чувствате заситени.

Растенията съдържат големи количества фибри и вода и тази комбинация ви кара да се чувствате по-сити с по-малко калории на ден. В крайна сметка водата добавя тегло, без да добавяте калории към храната, поради което можете да ядете повече и да отслабвате. Фибрите ви помагат да поддържате нормално тегло и да понижите холестерола си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay