Как да намалите захарта, без да се отказвате от нея напълно

Как да намалите захарта, без да се отказвате от нея напълно

Ако Новата година ви е вдъхновила да си изградите по-здравословни навици, вероятно първото нещо в списъка ви е да се откажете от захарта, особено ако сте от хората, които са пристрастени към сладкото. Отказването на захарта до края на живота ви изглежда доста неразумно, но също така няма да се чувствате добре, ако в менюто ви присъстват само бисквити, шоколад и сладолед. Има начин да намерите златната среда, ето как: 

Колко захар е добре да се яде на ден?

Препоръчително е ограничаване на добавените захари до 10 процента от общите ви калории на ден. Така че за обикновен човек, който яде около 2000 калории на ден, това се равнява на 50 грама или около 12 чаени лъжички на ден.

Жените трябва да консумират не повече от шест чаени лъжички или 25 грама добавени захари на ден (което е около 100 калории). 

Ами захарта в плодовете?

Тази 25-грамова препоръка не включва естествено съдържащи се захари, намиращи се в цели, непреработени плодове, зеленчуци и мляко. 

Тези естествени захари са различни от добавените захари като рафинирана захар, високо фруктозен царевичен сироп или захарно цвекло. 

Добавените захари често се намират в преработени храни и това са захарите, които трябва да намалите. 

Как да разберете дали консумирате прекалено много захар?

Захарта въздейства по различен начин на хората. Някои хора се чувстват супер щастливи и енергични след консумацията на захар. Други хора пък имат спад на енергията и огладняват. Яденето на захар може да причини подуване на корема. Също така може да ви накара да искате повече и повече захар.

Какви са ползите от консумацията на по-малко захар?

Дългосрочните ефекти от консумацията на твърде много добавена захар могат да бъдат повишени нива на триглицериди и холестерол в организма, което е опасно за здравето на сърцето. 

Някои изследвания показват също, че високият прием на захари е свързан с повишени нива на оксидативен стрес и възпаление. 

Намаляването на добавената захар може значително да намали риска от тези здравословни проблеми. Освен това ще направи повече място за храни, богати на хранителни вещества, които ще ви карат да се чувствате наистина добре. 

Как да намалите приема на захар?

Можете да си наложите правило, че ще ядете храни с добавена захар само веднъж на ден. По този начин няма да се чувствате така, сякаш се лишавате и ще намалите приема на добавени захари. 

Хранете се редовно. Гладът ви кара да искате да ядете храни, които ще ви дадат енергия бързо, като захар.

Закусвайте пълноценно. Закуската ви трябва да съдържа протеини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати. Така ще се чувствате сити и няма да имате нужда от сладко. 

Увеличаването на приема на плодове и зеленчуци може да помогне за ограничаване на желанието за захар. 

Наспивайте се добре, защото липсата на енергия ви подтиква да хапвате захар. 

Поставете си реалистични цели, за да можете да ги постигнете. Ако решите, че няма да ядете никаква захар, ще издържите определен период- седмица, две, месец. Но не можете да се лишавате от захар до края на живота си...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay