Как да пазарувате безопасно по време на пандемия?

Как да пазарувате безопасно по време на пандемия?

Ако сте били в хранителен магазин през последната седмица или повече, знаете, че това може да бъде изключително хаотично изживяване на фона на пандемията от коронавирус. Служителите обикалят, правейки всичко възможно да поддържат реда, докато клиентите буквално се катерят върху фризерите, за да достигнат до последния пакет замразени зеленчуци. Хората прииждат от секциите с консервирани храни, а някои дори нарушават социалната дистанция, за да се доберат до най-хубавите банани.

Но какво се случва, ако някой се изкашля върху марулята и вие в крайна сметка я купите минути по-късно? По-безопасна ли е кутията със зърнени храни? Колко други са пипали кутията преди вие да я купите?

Знайте, че много хора се докосват до продукцията, която купувате. Всички в супермаркета стискат авокадото и доматите. Трябва да разберете, че прибирайки се от пазара, вие ще сте внесли в дома си микробите на около 100 души с помощта на вашите покупки.

Но има начини, по които може да сведете микробите до минимум. Съветваме купувачите да слагат на ръката си найлонова торбичка, когато се опитват да вземат нещо, като маруля или ябълки. Така вие не докосвате продуктите и ако мнозина следваха тази практика много по-лесно ще бъде ограничаването на микробите.

Дезинфекцирайте вашата пазарска количка. Използвайте предоставяните от магазините мокри кърпички или дезинфектанти, за да почистите дръжките на количката или кошницата си. Добра идея е да носите със себе си дезинфектант, за да почистите и ръцете си след това. Ползвайте кредитна карта вместо пари, ако е възможно, тъй като е факт, че банкнотите и монетите пренасят повече бактерии от какъвто и да е било продукт.

Преосмислете чантите си за многократна употреба. Вярно е, че спасявате околната среда, като не използвате найлоновите торбички, предоставяни на касата, но по време на вирусно огнище те са по-подходящи. Ако ще ползвате торбичка повече от един път, я изперете или я дезинфекцирайте.

Измийте продуктите си, когато се приберете вкъщи. За да сте сигурни, че ще се освободили от потенциално вирусно замърсяване, старателно измийте ръцете си веднага след като се върнете от магазина. След това поставете продуктите си в съд и ги изплакнете добре с гореща вода. След като сте готови, измийте ръцете си отново със сапун и вода.

Почистването на консервираните стоки няма да навреди, но няма и да направи нищо, за да намали риска от инфекция. Може да направите много, но то няма да ви осигури нищо повече от фалшиво чувство за сигурност. Не съприкосновението с храната е толкова важно, а взаимодействието, което имате с другите хора в магазина.

Уверете се, че следвате препоръчаните хигиенни мерки, като ограничите контактите си с хора, не забравяте да си миете редовно ръцете, да не си пипате лицето и да използвате дезинфектант за ръце, когато е възможно.

Ако сте в напреднала възраст или имате хронични здравословни заболявания, вземете допълнителни предпазни мерки при пазаруване. Най-сигурният начин би бил да помолите някой друг да ви напазарува. Ако нямате тази възможност, използвайте за пазар определените от властите часове за пазар.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay