Как да се справите със запека по време на бременност?

Как да се справите със запека по време на бременност?

Запекът е един от често срещаните ранни симптоми, които могат да ви подскажат, че очаквате дете. Той се причинява от бушуващата в тялото ви уникална комбинация от хормони, които също са отговорни и за неприятното подуване на корема.

За нещастие обаче запекът не изчезва с напредването на бременността, напротив. Според изследвания 72 процента от бременните жени страдат от него.

Чувствате ли неприятно движение в корема си напоследък? Не е задължително вашето бебе да рита. Почти три от четири бременни жени изпитват запек, диария или други нарушения на чревната система. Чувството на подуване и запек е не само неудобно, но може да причини и хемороиди. Сама по себе си бременността увеличава риска от подуване на вените около ректума. Но ако изпражненията ви са твърди и сте твърде напрегната, това може да влоши хемороидите. Те са сериозен проблем, който може да ви съпътства през целия ви живот. Така че ако състоянието ви се влоши, трябва да се обърнете към лекар.

Ето как да управлявате и предотвратите запека при бременност. Но нека първо да разберем какво причинява запека. Отчасти това е заради високите нива на прогестерон. Този хормон кара мускулите в стената на червата да се отпускат, така че те не правят спазмите, необходими, за да помогнат за придвижването на изпражненията. Плюс това, с напредването на бременността, матката ви се уголемява и натискът върху червата ви става по-голям, което може да ограничи способността ви да се изхождате. Друг виновник може да е желязото в пренаталните витамини или желязото, което може да приемате заради анемия. И накрая, отказът от кофеин, който естествено поддържа състоянието на червата.

И как да се справите с проблема?

Пийте много течности, особено вода и сок от сини сливи или от други плодове, за които сте забелязали, че ви действат разхлабващо.

Яжте храни с високо съдържание на фибри, като плодове, зеленчуци, боб, пълнозърнест хляб и трици. Опитвайте се да консумирате около 25 грама фибри всеки ден. Изследвания показват, че средният дневен прием на фибри при бременните е само 16-17 грама, така че се постарайте да увеличите дозата.

Разхождайте се или правете някакви упражнения, които са безопасни за състоянието, в което се намирате.

Опитайте да хапвате по-малки порции, но по-често.

Посъветвайте се с лекар дали е възможно да вземате някакви природни таблетки, с които да омекотите изпражненията си, или други подходящи за вас продукти.

Ето добрата новина – проблемите с червата всъщност не влияят толкова много на качеството на живот на бременната жена, сочи скорошно проучване. Но ако напоследък прекарвате повече или по-малко време в тоалетната, отколкото обикновено, поне знаете, че не сте сами.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay