Как да се справите със запека след раждането

Как да се справите със запека след раждането

Почти никоя тема не е забранена, когато говориш с млада майка – от отпуснатите гърди, белезите от Цезарово сечение, стриите до ужасът отново да правят секс. Но има тема, която дори и най-комуникативните майки не смеят да обсъждат. Никой не говори за факта, че запекът е едно от най-тежките последствия след раждането на дете. Ето какво трябва да знаете за този досаден, неприятен и неудобен страничен ефект от раждането.

Запекът обикновено започва по време на бременността, достига пикове след раждането, влачи се през етапа на кърмене и продължава дори до момента, в който детето ви започне да прави първите си стъпки. Обикновено е резултат от различни фактори, които могат да включват травмирана храносмилателна система от раждането, колебания в хормоните, лекарства, приемани след раждането, дехидратация или подсъзнателен страх от разкъсване на вагиналните шевове. След раждането запекът често идва в комплект с хемороидите, така че някои жени също могат да се притесняват да не раздразнят хемороидите си заради запека.

И така, колко дълго трае следродилният запек? Статистиката по въпроса е оскъдна, защото повечето дами не търсят помощ. При повечето жени лесното изхождане започва да се случва няколко дни след раждането. Но проучвания показват, че над 60 процента от жените изпитват неудобство поне веднъж седмично. Това е огромен процент.

Болката при запек може и да не ви изглежда голяма работа, особено когато имате толкова много други неща за правене. Но не забравяйте. Проблемът не е само, че не освобождавате екскремент, но и в постоянния дискомфорт. И колкото и да сте заети, заслужавате да се чувствате по-добре.

Освен това, ако не намерите начин да се справите със запека и скоро забременеете отново, лесно бихте могли да развиете хроничен проблем, който много по-трудно бихте решили. Какво можете да направите? Наблегнете да фибрите. Хапването на боб, трици, зърнени храни, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци може да подобри състоянието ви. Пийте много вода. Когато кърмите, част от водата, която обикновено отива в дебелото ви черво, за да помогне на храната да се движи, се използва за производството на мляко. Това води до по-твърди изпражнения. Така че ако кърмите, се стремете да пиете по 12 чаши вода на ден. Без допълнителна вода фибрите всъщност могат да влошат запека и да причинят газове, подуване на корема и рефлукс.

Физическата активност увеличава притока на кръв и кислород към всички органи, включително червата, поради което хората, имащи заседнал начин на живот, са по-предразположени към запек. Ако тези съвети не ви помогнат, поговорете с вашия лекар, за да преминете към прием на лекарствено средство.

Сменете позата си. Седенето на тоалетната чиния може да ви се струва по-цивилизовано, но клякането е най-ефективният начин да се справите. На дебелото черво му допада редовният график. За да предотвратите запека след раждане, обърнете внимание на времето, когато ви се прихожда до тоалетна, по време на закуска или след това? Пиете ли кафето си с мляко? Чаша топла вода или билков чай също могат да бъдат ефективни.

Ако знаете как да приложите налягането, коремният масаж може да бъде прост и ефективен начин за стимулиране на движението на червата. Внимавайте с дишането. Тазовото дъно е респираторен мускул. Когато вдишвате, тазовото дъно пада, а когато издишате, той се издига. Бавното, дълбоко дишане вкарва приятно нежно движение, която може да избута изпражненията надолу.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay