Как да се справите с болката при кокалче на крака

Как да се справите с болката при кокалче на крака

Въпреки че много хора мислят, че високите токчета са единствения виновник за появата на кокалчета, това не е така. Генетиката и наследствеността също са виновни. Очевидно носенето на високи токчета често може да влоши проблема, но има решения, с които да намалите болката. 

1. Използвайте топка за тенис 

Много просто упражнение, което можете да правите, е да поставите топка за тенис на пода и да започнете да търкаляте крака си по нея напред-назад. Можете да повтаряте това движение за 3 или 5 минути на всеки крак. Дори ако единият ви крак няма кокалче, пак можете да изпълнявате упражнението. Това ще бъде много релаксиращо за краката ви, като ще облекчи спазмите.

2. Опитайте се да вземете кърпа, като използвате само пръстите на краката си

Друго просто упражнение, което можете да правите, е да поставите кърпа на пода, да я хванете с пръсти и да я вдигнете към себе си, като използвате само пръстите на краката си. Можете да повторите това упражнение 5 пъти и можете да стоите изправени или седнали. Това движение на пръстите ще укрепи краката ви и ще ги поддържа гъвкави.

3. Повдигайте петите си

Започнете в изправено положение с леко свити колене. След това бавно повдигайте петите си, докато цялото ви тегло се задържа на пръстите на краката. Сега това може да се усеща много болезнено и неудобно, ако страдате от кокалчета, но все пак трябва да опитвате малко по малко. С течение на времето мускулите на пръстите на краката ви ще се укрепят. 

4. Разхождайте се по пясъчни плажове възможно най-често

Това може да не е възможно за всеки един от вас, в зависимост от местоположението ви, но пясъкът е чудесен масаж за краката ви. Той не само отпуска пръстите на краката ви, но и помага за укрепването им. Това ще се окаже супер полезно за тези, които страдат от артрит.

5. Накисвайте краката си в топла и ледено студена вода

След дълъг, напрегнат ден краката ви ще ви благодарят, ако ги накиснете във вана с топла вода и сол. Просто напълнете ваната до глезените и оставете краката да се накиснат за 10-15 минути. Като алтернатива можете да изберете ледено студено накисване, като поставите краката си в ледена вода за поне 10 минути преди лягане. По този начин всички отоци и възпаления ще намалят.

6. Носете нощна шина

Много хора са открили, че носенето на шини през нощта намалява болката, която изпитват. Това, което шините правят, е да предотвратяват докосването на пърсите, като същевременно намалят налягането между всички пръсти. Можете да ги носите през нощта, докато спите. Те може да не успеят да решат проблема ви завинаги, но могат да намалят болката и дискомфорта.

7. Масажирайте краката си със зехтин

Масажирането на краката ви веднъж или два пъти на ден е нещо, което можете да използвате, за да поддържате пръстите на краката си гъвкави. Добавянето на топъл зехтин към масажа ще ви помогне да раздвижите ставите много по-лесно. Опитайте да масажирате пръстите си по 15 минути и ще забележите голяма разлика в кръвообращението на пръстите на краката. Използването на зехтин ще улесни работата ви, когато движите пръстите на краката си.

8. Нанасяйте куркума върху кокалчетата си за една нощ

Капсаицинът е ключова съставка в много кремове, която помага за намаляване на болката и възпалението. Също така се открива в куркумата и затова можете да опитате да я нанасяте върху кокалчето. Просто направете паста от куркума и вода и нанесете върху засегнатите области. Важно е да оставите куркумата за една нощ, за да има време да действа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay