Как се отразява лененото семе на организма ни?

Как се отразява лененото семе на организма ни?

Ленът е бил известен на хората още от времето на древната египетска цивилизация, по стените на храмовете имало картини с цъфтящ лен върху тях. Светият римски император Карл Велики бил толкова убеден в ползите му за здравето, че е направил закони, които да го популяризират. След нови изследвания, които подкрепиха убеждението на Карл Велики, общественият интерес към него се увеличи драстично.

Ето какви са ползите за здравето от лененото семе:

1. Намалява риска от рак

Последните проучвания показват, че лененото семе може да осигури защита срещу рак на гърдата и рак на дебелото черво. Според канадско проучване, в което участват повече от 6000 жени, е установено, че тези, които редовно ядат ленено семе, са значително по-малко склонни да развиват рак на гърдата.

Лененото семе е богат източник на лигнани, съдържащо над 800 пъти повече лигнани, отколкото повечето други растения. Те имат антиоксидантни и естрогенни свойства, които са ефективни при понижаване на риска от рак. Също така се смята, че омега-3 мастните киселини, открити в лененото семе, наречени алфа-линоленова киселина (ALA), инхибират разпространението и растежа на тумора.

2. Понижава кръвното налягане

Лененото семе е известно, че понижава кръвното налягане. Канадско проучване установи, че хората, които консумират 30 г ленено семе всеки ден в продължение на 6 месеца, са намалили кръвното си налягане. Установено е също, че то е подпомогнало онези, които вече са били подложени на някаква форма на медикаменти за кръвно налягане.

Преглед на 11 проучвания показва, че консумацията на ленено семе ежедневно в продължение на повече от 3 месеца може да понижи кръвното налягане с 2 mmHg. Това може да изглежда незначително, но дори и това може да намали риска от смърт от инсулт с 10% и от сърдечно заболяване със 7%.

3. Намалява риска от инфаркт

Многобройни проучвания заключават, че консумацията на ленено семе е пряко свързана с намален риск от инфаркт. Проучване, проведено в Харвардското училище за обществено здраве, включващо 3 638 жители на Коста Рика, установи, че хората, които консумират повече ALA, имат по-малък риск от инфаркт, отколкото тези, които консумират по-малко алфа-линоленова киселина (ALA). Също така, подробен анализ на 27 проучвания, в които са участвали повече от 250 000 души, установи, че приемът на ALA понижава риска от сърдечни заболявания с около 14%.

ALA, която се съдържа в лененото семе, е незаменима мастна киселина, която трябва да се получи чрез храната, тъй като тялото не я произвежда. Тя се бори със сърдечносъдови заболявания, като предотвратява депонирането на холестерол в кръвоносните съдове.

4. Подпомага редовното движение на червата и подобрява здравето на храносмилателната система

Една супена лъжица ленено семе съдържа около 3 грама фибри, което е от 8 до 12% от дневния прием, и се състои от разтворими и неразтворими видове. Разтворимите фибри забавят скоростта на храносмилането и по този начин спомагат за регулирането на кръвната захар и холестерола, докато неразтворимите фибри позволяват повече вода да се свързва с изпражненията, като увеличава обема и води до по-меки изпражнения.

5. Помага за контрол на нивата на холестерола

Проучване на 28 души, публикувано между 1990 и 2008 г. показва, че консумацията на ленено семе понижава холестерола в кръвта, с по-големи ползи при жените и тези с висок холестерол. Повече изследвания показват, че консумирането на 3 супени лъжици ленено семе дневно в продължение на 3 месеца може да понижи "лошия” холестерол с 20% и общия холестерол с почти 17%.

Според учените това се дължи на голямото количество фибри, съдържащи се в лененото семе. Фибрите се свързват с жлъчните соли, които след това се екскретират от тялото. Това, от своя страна, води до изтегляне на холестерола от кръвта в черния дроб, за да попълни тези жлъчни соли, като по този начин понижава нивата на холестерола в кръвта.

6. Намалява горещите вълни

В малко проучване, проведено в клиниката Mayo в Rochester, MN, са изследвани 29 жени, които са имали 14 горещи вълни на седмица в продължение на най-малко един месец. Тези жени бяха помолени да добавят 2 супени лъжици от лененото семе към зърнени храни, сок, кисело мляко или плодове два пъти дневно в продължение на 6 седмици. В края на проучването изследователите открили, че броя на ежедневните горещи вълни е намалял наполовина, а интензивността на горещите вълни също е намаляла с 57%.

7. Поддържа нивата на кръвната захар

Диабет тип 2 засяга над 6% от световното население, като жените са високорискови групи. За да се разберат последиците от лененото семе в борбата с него, беше проведено едномесечно проучване. Около 20 грама прах от ленено семе бяха добавени към ежедневното хранене на пациентите. След един месец пациентите са забелязали 8-20% спад в нивата на кръвната си захар.

Според различни изследвания, това свойство на лененото семе се дължи на неразтворимите в него фибри, които забавят освобождаването на захар в кръвта и намаляват кръвната захар.

8. Помага за контрол на теглото

Лененото семе предотвратява глада и ви предпазва от безразборното хапване през деня, което води до качване на килограми. Според проучване, добавянето на само 25 грама ленено семе към напитката може да потисне чувството на глад и цялостния прием на храна.

Намаленото чувство на глад е резултат от съдържанието на разтворими фибри в лененото семе. Фибрите забавят храносмилането и стимулират хормоните, които контролират апетита, като по този начин осигуряват усещане за ситост.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

7 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay