Кои са най-опасните храни за сърцето (Част 3)

Кои са най-опасните храни за сърцето (Част 3)
Pexels

Сърцето е един от най-важните органи в нашия организъм, а грижите за него започват от начина, по който се храним. Всичко, което съдържа чинията, рефлектира пряко върху състоянието на сърцето ни. Правилното хранене понижава риска от от развитие на сърдечни заболявания чрез понижаване на "лошия" холестерол и триглицеридите в кръвта, понижаване на кръвното налягане, контролиране на теглото и/или подобряване на инсулиновата чувствителност.

Омега-3, калий, калций, магнезий, фибри, фитонутриенти и антиоксиданти печелят най-добри оценки в тези категории. И след като поговорихме за това кои са полезните вещества, трябва да обърнем внимание и на вредните. Ето кои са на-опасните храни за сърцето!

Енергийни барчета от магазина

Докато някои са произведени от истинска храна, то други съдържат цялата Менделеева таблица в себе си. Четете етикетите и избягвайте силно обработените опции. Заложете на гранола или енергийни блокчета, които съдържат по-малко от пет грама захар на порция. Диетолозите препоръчват блокчета, които имат малко съставки и са на основата на ядки, които са отличен източник на омега-3 мастни киселини.

Червено месо

Кои са най-опасните храни за сърцето (Част 3)

Стремете се да интегрирате повече протеини на растителната основа, като боб и ядки. Доказано е, че червеното месо повишава риска от сърдечно-съдовия заболявания. В сравнение с бялото месо или вегетарианските протеинови източници, червеното месо кара тялото да произвежда повече от червената бактерия триметиламин N-оксид по време на храносмилането. Високите ѝ количества в тялото са свързани с повишен риск от инфаркт и инсулт.

Бял хляб

Един от най-големи източници на натрий са хляба и печивата. Пълнозърнестите храни идват в комбинация с фибри и повече витамини, докато белият хляб обикновено е лишен и от двете. Тъй като въглехидратите не съдържат фибри, които да балансират веществата в организма, те повишават кръвната захар бързо, което може да допринесе за развитието на диабет или сърдечни заболявания с течение на времето.

Бял ориз

Обработеният ориз се нарежда точно до обработените хлябове. Високо преработените въглехидрати увеличават коремните мазнини, което е рисков фактор за диабет и коронарна болест.

Енергийни напитки

Енергийните напитки често са подсилени с много захар и кофеин, които могат да причинят ненужен стрес на сърцето ви. Само една енергийна напитка може да повиши кръвното налягане и хормоните на стреса, преминаващи през тялото. Товапредразполага към повишен риск от сърдечни заболявания, дори при здрави хора.

Бонбони

Кисели дъвки, смучещи се бонбони, желирани бонбони - всички тези лакомства са един от основните врагове на сърдечното ви здраве. Причините с ясни - много захар, изкусвени добавки и отново - много, много захар.

Кои са най-опасните храни за сърцето (Част 3)

Алкохол

Казват ни да пием умерено, но ако вече страдате от високо кръвно налягане или знаете, че имате високи триглицериди, тогава пиенето на алкохол може да увеличи шансовете ви за сърдечни заболявания. Освен това обилното пиене добавя калории към ежедневната ви диета, което може да доведе до наддаване на тегло, фактор, който също е свързан с развитието на сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Първа част можете да видите тук, а втора - ето тук.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay