Колко вода трябва да пиете на ден

Колко вода трябва да пиете на ден

Човешкото тяло се състои от около 60% вода. Постоянно губите вода от тялото си, главно чрез уриниране и потене. За да предотвратите дехидратацията, трябва да пиете адекватно количество вода.

Има много различни мнения за това колко вода трябва да пиете всеки ден. Здравните власти обикновено препоръчват осем чаши, което се равнява на около 2 литра вода на ден. Някои здравни гурута обаче смятат, че трябва да пиете вода през целия ден, дори когато не сте жадни. Както при много други неща, нужното количество е според индивида. Много фактори, вътрешни и външни, в крайна сметка влияят на нуждата ви от вода.

Много хора твърдят, че ако не сте хидратирани през целия ден, енергийните нива и мозъчната ви функция започват да страдат. И има доста изследвания в подкрепа на това. Проучване при жени показва, че загуба на течности от 1,36% след физическо натоварване нарушава настроението и концентрацията и увеличава честотата на главоболие. Имайте предвид, че само 1% от телесното тегло е доста. Това се случва главно, когато се потите. Леката дехидратация също може да повлияе отрицателно на физическата работа, което води до намалена издръжливост.

Помага ли водата за загуба на тегло? Има много твърдения, че увеличеният прием на вода може да намали телесното тегло чрез забързване на метаболизма ви и намаляване на апетита ви. Според проучвания, пиенето на 500 мл. може временно да засили метаболизма с 24-30%. Изследователи изчислили, че пиенето на 2 литра вода на ден увеличава разхода на енергия с около 96 калории на ден.

Освен това може да е полезно да пиете студена вода, защото тялото ви ще трябва да изразходва повече калории, за да загрее водата до телесната ви температура. Пиенето на вода около половин час преди хранене също може да намали броя на калориите, които в крайна сметка консумирате, особено при по-възрасни хора.

Като цяло изглежда, че пиенето на адекватни количества вода, особено преди хранене, може да има значителна полза за отслабване, особено в комбинация със здравословна диета.

Колко вода е нужна? В крайна сметка, никой не може да ви каже колко вода ви е нужна. Това зависи о вашия собствен организъм. Опитайте да експериментирате, за да видите какво работи най-добре за вас. Някои се чувстват добре, консумирайки повече вода, за други това е само честа причина за посещение на тоалетната. Ето няколко прости стъпки, които да следвате:

– Когато сте жадни, пийте.

– Когато вече не сте жадни, спрете.

– По време на тренировка или излагане на високи температури, уверете се, че пиете достатъчно, за да компенсирате загубените течности.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay