Колко дълго трябва да приемате противозачатъчно хапче, преди да бъдете напълно защитени

Колко дълго трябва да приемате противозачатъчно хапче, преди да бъдете напълно защитени

Ако сте избрали противозачатъчните хапчета като метод за предотвратяване на нежелана бременност, важно е да знаете колко време ще е нужно на хапчето, за да започне да действа. Докато не сте наясно, е добре да използвате още един метод за предпазване, например презерватив.

Точното време зависи от типа  на хапчето и от това в кой момент от цикъла сте започнали да го приемате. Хапчетата само с прогестин съдържат хормона прогестин, който сгъстява цервикалната слуз, което прави достигането на сперматозоида до яйцеклетката почти невъзможно. Хапчетата само с прогестин могат да предотвратят овулацията. Ако взимате противозачатъчно хапче само през първите пет дни от началото на цикъла, то ще предложи незабавна защита. След тези 5 дни, ще бъдат необходими 48 часа на хапчето, за да започне да действа.

Комбинираните хапчета изискват малко повече внимание, защото съдържат два хормона, които предотвратяват овулацията: прогестин и естроген. Както при хапчетата само с прогестин, ще бъдете незабавно защитени, ако започнете да приемате комбинирани хапчета в рамките на пет дни от началото на цикъла. Но ако започнете да приемате комбинирано хапче във всеки друг момент от цикъла, ще отнеме цели седем дни на употреба, преди да бъдете напълно защитени.

Не забравяйте, че всяко тяло е различно, така че има изключения. Хапчетата са синтетични хормони, които взаимодействат с нашите естествени хормони, за да манипулират способността на тялото да забременее. Тези правила се отнасят за типичен 28-дневен менструален цикъл - но не всички жени имат редовен цикъл.

Ако менструациите ви са нередовни, ще трябва да вземете допълнителни предпазни мерки. Например, жени, приемащи само хапче с прогестин с цикъл, по-къс от 23 дни, никога не трябва да приемат, че хапчето ще влезе в сила незабавно и трябва да изчакат цели 48 часа. Всичко това звучи малко сложно, но се свежда до следното: за да е безопасно, е препоръчително да се използва резервен метод през първите 48 часа, когато приемате хапчета само с прогестин и цяла седмица с комбинирани хапчета.

И накрая, дори ако имате типичен 28-дневен менструален цикъл, някои медицински състояния могат да повлияят на това колко време ще е необходимо на хапчето да подейства - особено при храносмилателни нарушения като болестта на Крон и синдром на раздразнените черва. При сериозна диария или повръщане е ограничена способността на тялото ни да абсорбира правилно всички перорални лекарства, включително това хапче. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay