Митология на акнето

Пет разпространени твърдения и обясненията, които ги правят неверни

Митология на акнето

Акнето е често срещан кожен проблем - за малки и големи. За съжаление, досадните пъпчици не винаги си отиват с възрастта, а появата им по лицето може да убие и най-стабилното самочувствие. Като тема, която вълнува толкова много хора, няма как да не бъдат изговорени сума ти приказки за лечение на акнето. Някои от тях обаче си остават просто митове, които само заблуждават и дори могат да вредят на страдащите от кожни неприятности.

Мит №1: Слънчевите лъчи лекуват акнето
За съжаление, достоверността на това твърдение е доста спорна - ако пъпчиците са се появили в следствие на бактерии по кожата, то ултравиолетовите лъчи наистина могат да помогнат, като "убият” по-голямата част от тях. Ако причината обаче е хормонална, то слънцето няма как да повлияе на вътрешното състояние на организма. Пък и сляпото доверие в този мит може да се окаже опасно за кожата.

Мит №2: Редовното миене лекува кожата
Една от важните стъпки за лечение на акне е почистването - неоспорим факт. Само че прекаленото миене на кожата с агресивни козметични средства отслабва нейните защитни сили и я изсушава. Кожата трябва да се мие максимум 2 пъти на ден, а лицето никога не бива да се докосва с мръсни ръце. Това само ще влоши проблема.

Мит №3: Липсата на сексуален живот води до появата на още повече пъпки
Нито активният полов живот, нито липсата на секс, оказват силно влияние върху акнето. Те могат да провокират появата му, ако хормонът тестостерон се произвежда в твърде голямо количество от организма.

Мит №4: Козметиката предизвиква акне
Не винаги е така - съвременните качествени продукти не запушват кожата със своето съдържание. Някои от тях дори могат да ѝ помогнат. Когато избирате козметика, търсете надписа "non comedon” - това е обещанието, че порите ви няма да бъдат запушени от въпросния продукт.

Внимание! Ако кожата ви е чувствителна и склонна към изприщване, не използвайте козметика на мастна основа, тъй като тя ще запуши вашите пори.

Мит №5: Мръсотията провокира появата на пъпки
Това се случва, когато сте алергични към прах и нечистоти. Дерматолозите обясняват, че черните точки се появяват от вътрешно запушване на порите, а не от външни фактори.

За съжаление, все още не сме открили тайната формула, която със сигурност би излекувала акнето на всеки човек. Но разбивайки на пух и прах неверните митове, поне правим крачка напред към здравата и красива кожа. 

10 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 09.07.2012|09:31
Зимата е най-подходящият сезон за лекуване на акнето. Тъй като слънчевите дни са сравнително малобройни, рисковете от инфекция или нежелателен ефект са сведени до минимум.
11
Не е посочен 06.07.2012|08:57
отвратително е да имаш акне,колко облекчаващо би било за всички хора с този проблем да бъде открито решение един път-завинаги!аз съм от щастливките,които никога не са имали подобен проблем,но акнето създава много неприятни главоболия на други хора,дано намерят лек
10
Не е посочен 05.07.2012|15:50
да имаш акне е много гадно , няма такава напаст , ама минава след време
9
Не е посочен 05.07.2012|15:35
не са митове , при някои проблемната кожа стои точно така - ти откъде пък знаеш ,че са митове ?
8
Не е посочен 05.07.2012|15:22
Хубаво е , че се разбиват тези митове , защото доста хора следват тези митове
7
Не е посочен 05.07.2012|14:55
ох , има ми аз акне от много години , така ми се иска да изчезне веднъж завинаги
6
Не е посочен 05.07.2012|14:29
и това не са само митове , така си е наистина , макар че всичко си зависи от организма на всеки човек
5
Не е посочен 05.07.2012|14:15
Според мен от основно значение е и храната! На мен лично в този период най-много ми помогна почистването на лицето и един крем, който ми правеха в аптеката по рецепта...
4
Не е посочен 05.07.2012|14:00
почистването му е майката, няма какво да се лъжем!!! и качествена козметика!
3
Не е посочен 05.07.2012|13:02
Моят приятел е страдала от тежко акне, причинено главно от замърсяване на кръвта. Трябвало е да яде само полезни неща, здравословни в пубертета, а сега почти не му личи, че е имал. Макар, че белези има тук-там, а и кожата като цяло му е чувствителна. Най-важното е да се яде наиситна здравословно, да се почиства лицето само с ЕСТЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ, никакви тоници с алкохол и т.н. Аз лично му поръчвам чаено дърво със зелен чай тоник - чист концентрат, като само с малко вода се измива чудесна лицето. Стреса също е голям фактор при хората с акне.
2
Не е посочен 05.07.2012|12:24
Слънчевите лъчи не лекуват акнето, те просто го правят по-малко забележимо, за това и тази соларна мода, която прикрива сума недостатъци.
1
Не е посочен 05.07.2012|12:14
Най-вярното твърдение за пъпките се крие в гена, просто някои хора са по-предразположени от други.Хигиената също е фактор - както прекалено честата, така и липсата й. а това с козметичните продукти е много вярно - хората още живеят във времето, когато им запушваха порите, сега даже лекуват.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay