Необичайни факти за човешкото тяло, на които трудно ще повярвате

Необичайни факти за човешкото тяло, на които трудно ще повярвате

Рядко се замисляме колко интересни и уникални са телата ни. Знаете ли, например, че можете да усетите вкус чрез краката? Или че мъжете и жените губят едно и също количество коса дневно?

Прочетете тази компилация от факти за човешкото тяло - много от които никога не сме чували:

  • Количеството слюнка, което произвеждат телата ни, е изненадващо - то се равнява на около 0,5 литра или дори повече в рамките на един ден. Всичко това, защото количеството й зависи от храната, която ядем през деня.
  • Човек има около 160 милиарда кръвоносни съдове. Ако трябва да ги разгледаме като една линия, тя ще се простира на над 160 000 километра и ще бъде достатъчна, за да се увие около екватора на Земята 4 пъти.
  • Нашият храносмилателен тракт е много дълъг. Дължината на дебелото и тънките черва заедно със стомаха е около 9 метра (това е височината на 3-етажна сграда). Очевидно, най-дългата част принадлежи на червата - дължината на дебелото черво е около 2 метра, а дължината на тънките черва е 6-7 метра.
  • Структурата на тялото на възрастни и деца е много различна. Основната разлика е в броя на костите - средно детето има 90-95 кости повече от възрастен. Това се дължи на факта, че костите се сливат, докато детето расте.
  • Нашето тяло може да усеща вкус не само с помощта на устата. Ако нанесете чесън или лук на крака, 1 час по-късно ще го усетите в устата си.
  • Човек мига приблизително на всеки 4 секунди, което е 15 пъти в минута. Чрез прости изчисления се установява, че мигаме около 20 000 пъти на ден. Това означава, че оставаме със затворени очи за около 1,5 часа през деня.
  • Освен слюнката, в устата има много видове бактерии. Техният брой е повече от броя на хората на планетата, 7,6 милиарда!
  • Ако можехме да направим фотоапарат от очите ни, резолюцията му щеше да бъде 576 мегапиксела. Но мозъкът ни няма да може да съхранява толкова снимки - ресурсите му са достатъчни, за да задържат 2,5 милиона гигабайта.
  • Ако не сте сигурни какъв размер са краката ви, ръката ви може да помогне. Дължината на ръката ви от китката до лакътя съвпада с дължината на крака почти перфектно.
  • Човешките нокти всъщност растат доста бързо. Скоростта на растежа им е около 3,47 мм на месец, нокътят на средния пръст расте най-бързо. Ноктите на краката растат два пъти по-бавно.
  • Ние губим огромно количество от нашите клетки на кожата дневно. Техният брой може да достигне до 1 милион, защото всеки час губим някъде от 30 до 40 хиляди кожни клетки. Ето защо най-голямата част от праха в домовете ни се състои от кожа от нашите тела.
  • Добре известен факт е, че трябва да поддържаме необходимото количество от всички микроелементи в тялото си. Интересното е, че обичайното количество желязо в тялото ни би било достатъчно, за да произведе малък пирон. 
  • Мнозина вярват, че жените губят повече коса от мъжете, но това не е вярно. Жените губят от 50 до 100 косъма дневно, докато мъжете губят 25 до 100 косъма.
  • Очите на новородените имат сив или син цвят в тях. Нашите тела имат специални клетки, наречени меланоцити - те са отговорни за секрецията на меланин на необходимите места, включително ириса на очите. И тъй като те винаги са тъмни в утробата, очите на новородените имат сив или син цвят, тъй като меланоцитите започват да се произвеждат само когато има светлина. Това обяснява защо цветовете на очите на децата често се променят, когато растат.
  • Телата ни произвеждат много топлина. В рамките на 1 час, ние произвеждаме толкова енергия, колкото електрическа крушка с мощност от 100 вата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay