Никога не ползвайте чужда самобръсначка! Ето защо!

Никога не ползвайте чужда самобръсначка! Ето защо!

Има десетки методи за обезкосмяване, но най-разпространеният е бръсненето. Ако това е вашият предпочитан начин, то вероятно има няколко грешки при бръснене, които не сте подозирали, че допускате. Например, никога не трябва да се бръснете, ако имате враснали косъмчета, отворена рана или обрив от всякакъв вид. За да получите възможно най-добри те резултати, трябва да хидратирате и ексфолирате кожата, преди да използвате бръснач. По същия начин се уверете, че се бръснете в посока, обратна на растежа на космите.

Използването на овлажнител като крем за бръснене също е задължително. Ако нямате под ръка, има заместители на крем за бръснене, за които никога не сте се сетили. Това включва кокосово масло, гел за тяло и балсам за коса. В допълнение, овлажняването преди и след бръснене ще намали сърбежа и други възможни некомфортни ситуации. Въпреки това, златното правило, когато става въпрос за бръснене, е винаги да използвате собствената си самобръсначка. Може би сте били в ситуация, в която сте забравили да смените бръснарското си ножче или сте забравили бръснача си напълно. Първият ви инстинкт вероятно ще бъде да хванете самобръсначката на партньора си или който и да е, който живее с вас, като съквартирант или брат, или сестра. Въпреки това, трябва да помислите внимателно, преди да го направите.

Споделянето на самобръсначка може да има сериозни последствия

Дерматологът Рейчъл Назарян, доктор по медицина, обясниява, че това може да причини сериозни здравословни проблеми. Бръсначът събира бактерии от кожата и освен ако не е стерилизиран между употребите, той всъщност разпространява бактериите към следващия човек. Това може да доведе до развитие на инфекция поради малките порязвания и драскотини, причинени от бръсненето. Това компрометира кожната бариера, проправяйки път на бактерии като стафилокок, вируси и др.

Ако споделяте бръснач, е по-вероятно да развиете фоликулит или възпаление на космените фоликули. В този случай кожата може да изглежда зачервена, сърбяща и неравна. Лечението на фоликулит у дома включва прилагане на топли компреси върху кожата и използване на антибиотични мехлеми без рецепта. Ако болката стане прекалено силна или имате треска, посетете Вашия лекар, тъй като фоликулитът вероятно е еволюирал в инфекция. Други инфекции или вируси в резултат на споделяне на бръснач включват дрожди, гъбички, херпес и брадавици. Освен това е възможно да се развият заболявания като ХИВ и хепатит C и B.

Редовната смяна на бръснарското ножче също е важна

Хората не сменят бръснарските си ножчета толкова често, колкото би трябвало, което може да доведе до проблеми. Особено, когато самобръсначката е пластмасова, това е предпоставка за развитие на куп бактерии между ножчетата.

Ако се бръснете всеки ден, експертите препоръчват да сменяте ножчето си на всеки една до две седмици. Ако се бръснете през ден, сменяйте го на всеки две до три седмици. И ако се бръснете два пъти седмично, смяната му на всеки четири до шест седмици е супер. По същия начин бръсненето с тъпа или стара самобръсначка, независимо дали е ваша или на някой друг, може да бъде еднакво вредно, тъй като ви прави по-податливи към инфекция и дори да разрушите колагена на кожата. 

Придържайте се към използването на нова, чиста самобръсначка, която е изцяло ваша, за най-безопасното бръснене.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay