Няколко болкоуспокояващи, които имате в кухнята си

Няколко болкоуспокояващи, които имате в кухнята си

За съжаление, ежедневието ни е изпълнено с болка- главоболие, болки в ставите и т.н. Много хора имат хронични заболявания, които причиняват болки и първото нещо, което обикновено правим, когато нещо ни заболи, е да вземем някакво болкоуспокояващо лекарство.

Те обаче имат много странични ефекти и колкото по-често ги употребяваме, толкото повече вредим на здравето си. В никакъв случай не казваме, че не бива да се използват лекарства, но защо да не опитаме първо с натурални лекарства.

Ще ви представим няколко болкоуспокояващи, които вероятно имате в кухненския си шкаф. Те нямат странични ефекти и са доста ефикасни.

1. Куркума

Куркумата е подправка, която придава на ястията много добър вкус и всички я познаваме, благодарение на златистия й цвят. Освен добрия вкус, куркумата съдържа съединение, наречено куркумин, което е мощен антиоксидант и противовъзпалително средство.

Голям процент от болките се появяват от възпаление, а куркуминът е противовъзпалително средство. По този начин облекчава болката.

2. Върбова кора

Всъщност върбовата кора е доста подобна на обичайните болкоуспокояващи, тъй като съдържа салицин, близък роднина на ацетилсалициловата киселина, т.е. аспирин.

Хората от векове дъвчат върбова кора, за да облекчат болката и да намалят възпалението. В наши дни, върбовата кора се продава изсушена, наподобяваща чай или на капсули.

Трябва да имате предвид, че тъй като много наподобява аспирина, има странични ефекти. Продължителната употреба може да разстрои стомаха, да увеличи риска от нарушения в кървообръщението и да забави работата на бъбреците. Не се препоръчва за деца и не бива да се комбинира с други болкоуспокояващи лекарства.

3. Английска сол

Понякога външното прилагане на лекарство може да бъде също толкова ефективно, колкото поглъщането му. Накисването в топла вода с английска сол може да облекчи болките в костите и ставите, както и болките в мускулите. 

Английската сол се разпада на магнезий и сулфат, когато се разтваря във вода, която след това прониква в болезнените области. Магнезият играе важна роля в начина, по който сигналите за болка се изпращат от мозъка към тялото. Освен това помага за регулиране на мускулните контракции и намалява симптомите на депресия.

4. Бульон

Бульонът, който се прави от кости, почти е изчезнал от менюто на хората, което е много жалко. Бульонът е много ароматен и съдържа много хранителни вещества, които могат да намалят болката.  

Например, бульонът съдържа хондроитин сулфат и глюкозамин, които в противен случай е добре да си набавяте чрез скъпи хранителни добавки. Благодарение на съдържанието на желатин, костният бульон смазва и намалява триенето в ставите ви. Аминокиселините глицин и пролин намаляват възпалението, помагат за изграждане на мускули и възстановяване на тъканите.

5. Карамфил

Карамфилът е сладка подправка, която може да облекчи болката, независимо дали се яде или се прилага локално. Карамфилът може да бъде на пъпки, на прах или в масло. Много хора използват карамфил за лечение на главоболие, артрит и други форми на възпаление, както и за зъбобол. Карамфилът дори може да бъде полезен за премахване на гъбични инфекции, въпреки че са необходими още изследвания по тази тема.

Болкоуспокояващото съединение в карамфила се нарича евгенол и се намира в много от мазилата за болка. Маслото от карамфил може да се прилага и върху венците в случай на зъбобол или възпалени стави и мускули, но прекалено много от него може да увреди кожата, така че избягвайте да го използвате в продължение на дни.

6. Топлина и лед

Можете да изпробвате редуването на прилагане на топло и студено. Това е един от най-ефективните методи за справяне с болката, причинена от нараняване или хронично възпаление. Това обаче трябва да се направи в правилния ред, за да действа.

Първо сложете лед на мястото на болката. Това не само намалява подуването и възпалението, а и областта изтръпва. Не забравяйте да сложите кърпа между кожата си и леда, за да предотвратите изгарянето на кожата. След това, след не повече от 30 минути, махнете леда, оставете засегнатата област да се върне до стайна температура и нанесете топъл компрес. След като възпалението е намалено от студа, топлината отпуска мускулите, които са свили около болезнената област.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay