Отслабва ли дезинфектантът имунитета ви?

На фона на пандемията от коронавирус всеки прави всичко възможно, за да пази дистанция от хората около себе си, да не докосва лицето си и да поддържа чисти ръцете си.

Отслабва ли дезинфектантът имунитета ви?

За мнозина това означава да нанасят огромно количество дезинфектант на ръцете си. Но може ли дезинфекциращият продукт да се превърне в заплаха за здравето ви?

Има различни теории, които спекулират, че дезинфектантът може да доведе до всичко – от вируси или патогени, които не могат да бъдат унищожени дори от антибиотици, но идеята е, че използвайки дезинфектант за ръцете през цялото време намалявате способността на тялото си да се справя с болестта.

Но няма доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Ето всичко, което трябва да знаете, за това дали дезинфектантът за ръце може да има отрицателни последици за вашето здраве и имунитет, ако го ползвате твърде често. Лекари казват, че по време на пандемия няма такова нещо като прекалено миене на ръце. Няма научна основа да смятаме, че дезинфектантът или сапуните повлияват на имунитета или на бактериалната резистентност. Всъщност центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват ползването на дезинфектант с най-малко 60 процента алкохол, когато сапун и вода не са налични.

Средствата за дезинфекция на базата на алкохол убиват микробите бързо и по различен начин от антибиотиците. Няма шанс микробите да се адаптират или развият резистентност. Един от начините дезинфекцията косвено да ви направи податливи на патогени е чрез изсушаващия ефект на продукта. Ако кожата ви става прекалено суха и напукана заради продуктите, това може да доведе до навлизане на бактерии в кожата. Но докато кожната бариера е непокътната, това не е проблем.

Решението тук? Хидратация! И не замествайте употребата на дезинфектант или измиването на ръцете с носенето на ръкавици на публично място, те не са равностоен заместител. Ръкавиците са само бариера и могат да ви дадат невярно чувство за сигурност.

Вариант ли е да се изложим нарочно на микробите, за да придобием имунитет към тях? Теорията произтича от хипотезата, че излагането на хора и в частност децата на микробите позволява на имунната система да се развива правилно и им помага да избегнат състояния като астма и алергии в бъдеще.

В никакъв случай не изпробвайте тази хипотеза, излагайки се на коронавируса.

А дали ще използвате дезинфектант, това решавате вие. Важно е да поддържате отлична хигиена, както и да се грижите правилно за кожата си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay